Paweł Ochman, autor kulinarnego bloga Weganon wydaje kolejną książkę. Tym razem o kaszach.
- 26 stycznia (wcześniej w przedsprzedaży), premierę będzie miała moja nowa książka. Po ogromnym sukcesie „Roślinnej kuchni regionalnej”, czas na kontynuacje. Tym razem to produkt będzie decydował, gdzie zawędrujemy, a będzie nim kasza. Jaglana, gryczana, kukurydziana, manna i jęczmienna - informuje bloger na Facebooku.
- Przedstawiam Wam wyjątkową książkę, gdzie zebrałem przepisy z wielu regionów naszego kraju. Dowiecie się z niej czym są paniarochy na Dolnym Śląsku, pymchy na Śląsku Opolskim, czy kulesza w lubuskim i skąd się na tych ziemiach znalazły. Przygotujecie łódzką fifke, kaszubską ciszke, podkarpackie huski czy granaty, szydlowskie kalosze, pieróg biłgorajski, śląską żebroczkę. Rozszyfrujecie czym jest spółka dziadowska, szupenia, jacznik, faćka, łupcie, kołatanka. Nauczycie się, jak gotować kasze na sypko, a jak na gęsto. Dlaczego Anna Jagiellonka nakazała sprowadzać kasze z Radomska na Zamek Królewski w Warszawie. Przemierzymy niemal 1000 lat naszej historii z kaszami w tle - wylicza Paweł Ochman.
Nie przegap najważniejszych wiadomości