Występujący w bazylii fenchol pomaga pozbywać się z mózgu nadmiaru beta-amyloidu związanego z chorobą Alzheimera – informuje pismo „Frontiers in Aging Neuroscience”.
Coraz więcej dowodów świadczy o tym, że na zdrowie mózgu istotny wpływ mają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. short-chain fatty acids, SCFA), produkowane przez korzystne bakterie znajdujące się w naszych jelitach oraz stanowiące główne źródło pożywienia komórek układu pokarmowego. U osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi lub demencją poziom tych kwasów jest często wyraźnie niższy.
Powstałe w jelitach krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe podróżują z krwią do mózgu, gdzie wiążą się z receptorem FFAR2 znajdującym się na powierzchni komórek nerwowych i aktywują go.
"Nasze badania wykazały, że stymulacja FFAR2 przez krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pomaga chronić komórki nerwowe przed toksycznym kumulowaniem się beta-amyloidu, związanego z chorobą Alzheimera" - mówi dr Hariom Yadav z Uniwersytetu Południowej Florydy, autor analizy.
Badacze ustalili, że zablokowanie receptora FFAR2 przyczyniało się do patologicznego nagromadzenia beta-amyloidu, powodującego neurotoksyczność. Następnie przetestowano ponad 144 tys. naturalnie występujących związków, by znaleźć te, które mogłyby odzwierciedlać pozytywne działanie SCFA. Najsilniejszy okazał się fenchol, który wiązał się z receptorem FFAR2 i stymulował jego pracę. Związek ten redukował nadmiar beta-amyloidu i zapobiegał obumieraniu neuronów.
"Zidentyfikowanie naturalnego związku stanowiącego alternatywę dla krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest ważne, gdyż najczęściej są one konsumowane przez komórki organizmu zanim trafią z krwią do mózgu" - tłumaczy dr Yadav.
Podczas kontynuacji badań naukowcy zamierzają porównać bioaktywność (skuteczność) fencholu spożywanego w bazylii oraz w formie wyizolowanej.
Nie przegap najważniejszych wiadomości