Partnerzy portalu
Beza z kremem KaramBBa wizytówką Bielsko-Białej fot. Favebook/ bbfan.pl

Beza z kremem KaramBBa wizytówką Bielsko-Białej

Autor: PAP Data: 20 sierpnia 2021 10:53

KaramBBa – to nazwa ciastka, które będzie promowało Bielsko-Białą. To beza przełożona białą masą z nutką ajerkoniaku i konfiturą z czarnego bzu. Zdaniem magistrackich urzędników: smak, wygląd i kolor ciastka nawiązuje do Bielska-Białej.

"Pomysł na to, aby Bielsko-Biała miało swoje ciastko, zrodził się podczas planowania programu obchodów jubileuszu połączenia miast (70-lecie przypada w br. - PAP). Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych złożył wtedy propozycję z Ciastkiem BB. Poznań ma rogale marcińskie, Wadowice - kremówki, my mamy cukiernie, mamy cukierników, ale (…) brakowało nam ciastka, które nas wyróżni" - powiedział naczelnik wydziału kultury i promocji urzędu miejskiego Przemysław Smyczek.

Beza z kremem KaramBBa wizytówką Bielsko-Białej

Emilia Klejmont z wydziału prasowego magistratu przypomniała, że odbył się konkurs wewnątrzszkolny, a później miejski, który nie przyniósł rozstrzygnięcia. Jednym z jurorów był bowiem mistrz cukiernictwa z Poznania Paweł Mieszała. Podczas rozmów z innymi sędziami powstał pomysł opracowania receptury i nazwy ciastka, które kojarzyłoby się z obu miastami i promowało je. Mieszała zobowiązał się, że wspólnie z bielskim "Gastronomem" przygotuje recepturę.

Cukiernik wraz przedstawicielami szkoły stwierdzili, że warto "sięgnąć do rdzenia tego, czym jest Bielsko-Biała". "Dlatego wybraliśmy dwie białe bezy, które nawiązują do historii miasta. Natomiast, jeśli chodzi o krem - stworzony jest na bazie śmietanki i czegoś, czego nie mogłem znaleźć w Poznaniu i przyjechałem po to specjalnie tutaj. W mieście bowiem jest produkowany - i dostępny prawie tylko tutaj - ajerkoniak. Ciastko jest zrobione z produktów naturalnych. W środku, w kremie, ukryta jest konfitura z czarnego bzu" - powiedział Paweł Mieszała.

W Wielkopolsce, skąd pochodzi, konfitura z czarnego bzu nazywana jest hyćką. "Robocza nazwa naszego ciastka to KaramBBa z hyćką - coś czarnego na wzór tajemniczego szpiega z Krainy Deszczowców" - dodał cukiernik.

Emilia Klejmont przypomniała, że szpieg z Krainy Deszczowców jest postacią z animowanego serialu "Porwanie Baltazara Gąbki", który powstał w bielskim Studio Filmów Rysunkowych.

"Przepis na KaramBBę został przekazany do Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej i jest w pieczy prezydenta. Jednak receptura będzie jawna, a miejscowi restauratorzy, cukiernicy - w szczególności ci cukiernicy, którzy startowali w konkursie na Ciastko BB - jako pierwsi będą mieli okazję z niej skorzystać i przygotować ciastko. Ważne jest też to, że na wykonywany produkt będą musieli uzyskać certyfikat. Jednostką certyfikującą będzie właśnie bielski +Gastronom+" - zakomunikowała Klejmont.

Położone obok siebie na dwóch brzegach rzeki Białej Bielsko - na Śląsku Cieszyńskim, i Biała Krakowska w Małopolsce, tworzyły niegdyś odrębne miasta. Połączone zostały w jeden organizm w 1951 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz