Partnerzy portalu
Bliny i naleśniki królują podczas ostatków w Rosji W Rosji rozpoczęła się Maslenica; fot. shutterstock.com

Bliny i naleśniki królują podczas ostatków w Rosji

W Rosji rozpoczęła się w poniedziałek Maslenica, odpowiednik polskich ostatków. W tradycji prawosławnej to okres przygotowań do Wielkiego Postu, w kulturze ludowej - rytualne witanie wiosny. Najważniejszą potrawą i symbolem Maslenicy są naleśniki, czyli bliny.

Autor: PAP Data: 24 lutego 2020 12:58

Maslenica, która trwa siedem dni, uzależniona jest od terminu Wielkanocy, a więc przypada w różnych terminach. W tym roku rozpoczyna się 24 lutego, a zakończy 1 marca, który w Rosji jest początkiem kalendarzowej wiosny. Kulinarny symbol Maslenicy - okrągły naleśnik - nawiązuje, jak się uważa, do wiosennego, rosnącego i coraz cieplejszego słońca. Zgodnie z tradycją w ciągu tygodnia poprzedzającego Wielki Post, gdy mięsa już jeść nie można, ale nabiał i rybę - do woli, naleśniki spożywa się ze wszelkim nadzieniem i w dużych ilościach.

Maslenica związane jest z tradycjami, znanymi również w Polsce i wywodzącymi się jeszcze z czasów pogańskich - rytualnego wypędzania zimy i powitania wiosny. Wiele elementów jest podobnych, jak np. obrzęd palenia kukły symbolizującej zimę, analogicznej do Marzanny. W kulturze ludowej tydzień ten to okres hucznych zabaw, wzajemnych odwiedzin i goszczenia się. Tradycje te są bardzo bogate i każdy dzień Maslenicy, jednego z najradośniejszych okresów w roku obrzędowym, przeznaczony był na wsiach na innego rodzaju czynności.

Wraz z nadejściem chrześcijaństwa Cerkiew adaptowała rytuały przełomu wiosny i zimy do treści religijnych. Przestrzegała przed nieumiarkowaniem w zabawach i rozrywkach, a podkreślała element szczodrości i gościnności. W religii prawosławnej tydzień ten, znany jako "syrnaja spłosznaja siedmica" to okres refleksji, pokuty i wybaczania win. Wierni przygotowują się duchowo do Wielkiego Postu.

Dziś Maslenica to czas, gdy na stole - podczas odwiedzin - nie może zabraknąć naleśników. Królują one także na odbywających się z okazji święta festynach i kiermaszach. Prócz oferty gastronomicznej częścią imprez, organizowanych przez władze lokalne, są występy folklorystyczne, prezentacje różnego rodzaju tradycji i rzemiosł, warsztaty i atrakcje dla dzieci.

W Moskwie festyny odbywają się w każdej dzielnicy i w większych parkach. Na placach w centrum miasta, w tym przed Kremlem stoją już od dwóch dni barwne "miasteczka" w ludowym stylu. Wciąż są tam towarzyszące zimowej dekoracji drzewka iglaste, ale oplecione już jaskrawymi różnokolorowymi wstążkami. Jak podały lokalne media, w ofercie gastronomicznej w Moskwie znajdzie się około 200 rodzajów naleśników.

To tradycyjne bliny wytrawne i na słodko: z rybą, kawiorem, serem, twarogiem, z masłem, śmietaną, miodem, konfiturami i mlekiem skondensowanym. Są naleśniki z mąki gryczanej, dyniowe, buraczane i szpinakowe. Są też naleśniki nawiązujące do kuchni świata - od francuskich "crepes", do naleśników reklamowanych jako "indyjskie, ze skórką pomarańczową i cynamonem". Można zjeść też różnego rodzaju placuszki, pączki, a nawet naleśniki z nadzieniem mięsnym.

Dietetycy przypominają w mediach, że w dawnych czasach na objadanie się blinami można było sobie pozwolić, gdy potem przestrzegano 40-dniowego postu. Dziś z naleśnikami nie należy przesadzać: powinno się zjadać najwyżej dwa dziennie. Maslenica będzie nieco zdrowsza, jeśli do smażenia naleśników użyje się mąki gryczanej, mleko zastąpi kefirem i użyje jak najmniej tłuszczu. Ważny jest też wybór nadzienia: twaróg, grzyby, nadzienie warzywne czy jabłka będą zdrowsze i mniej kaloryczne. Naleśniki lepiej jeść rano, aby można było spalić kalorie w ciągu dnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.