Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka wzięła pod lupę popularny produkt IKEA ze świątecznej serii Vintersaga. ''Piliście kiedyś napój o smaku grzańca?'' - pyta.
Jak wskazuje Katarzyna Bosacka, pierwsze miejsce w składzie napoju o smaku grzańca należy do wody. Drugie zajmuje cukier. ''(...) jest to aż 19 g w 100 ml, czyli w całej butelce - 142,5 g, co daje 28,5 łyżeczki cukru! Dosłownie M O R Z E'' - pisze dziennikarka i edukatorka.
Jak podaje kolejne miejsce zajmują: zagęszczony sok owocowy w ilości 8,8%, który powstał z winogron, jabłek i cytryny (pochodzenie: UE), sztuczne aromaty - ''i to zapewne one sprawiają, że napój przypomina w smaku grzańca'' oraz kwas cytrynowy E330 i konserwanty.
Czytaj też Bosacka ''rozbiera'' Zestaw Ralpha w Maku. Co ją niepokoi, a co powala?
Obserwatorzy Katarzyny Bosackiej uważają, że w ogóle kupowanie gotowych grzańców jest zbędne. Grzańca można łatwo przygotować łącząc czerwone wino z rozgrzewającymi dodatkami, jak cynamon, imbir, goździki, plastry pomarańczy.
Pomysł na nietypowego grzańca na bazie ginu - Grzańca z hibiskusem i miodem - podali goście podcastu Horecatrends.pl.
Czytaj więcej Podcast Horecatrends.pl: czym jest aperitif i za co ludzie kochają ten włoski drink?
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.