Dwa browary z południa Polski uwarzyły w Cieszynie piwo w historycznym stylu Kellerbier. - To projekt, w którym możemy się przenieść w głąb XIX wieku. Tak kiedyś powstawały piwa piwniczne - przekonuje jeden ze współtwórców projektu Ziemowit Fałat. Trunek wkrótce będzie dostępny w punktach detalicznych i gastronomicznych.
Piwo zostało uwarzone współcześnie jednak w oparciu o tradycyjną technologię.
- Wracamy do korzeni. Tworzymy tu i teraz, ale metodami takimi, jak kiedyś – w otwartych kadziach fermentacyjnych ulokowanych w piwnicach we Wzgórzu Zamkowym - powiedział Dominik Szczodry, główny piwowar Browaru Zamkowego Cieszyn.
Kellerbier to tradycyjny bawarski styl piwny dolnej fermentacji. Piwo jest niefiltrowane, mętne, nisko wysycone o bursztynowej barwie. Historycznie zbliżone do piwa marcowego. Style różnią się jednak sposobem podania, poziomem dojrzałości i profilem chmielowym.
Współautorem receptury jest Ziemowit Fałat z Browaru PINTA. - To projekt, w którym możemy się przenieść w głąb XIX wieku - przekonuje Fałat. - Tak kiedyś powstawało piwo, i tak wyglądały Kellerbiery, czyli piwa piwniczne. Świeże, niefiltrowane, dostępne wprost z browaru – zaznaczył współtwórca PINTY i główny piwowar.
Premiera kooperacyjnego piwa Browaru Zamkowego Cieszyn i Browaru PINTA to dla producentów również powód to wspólnego świętowania swoich jubileuszy – odpowiednio 175 lat i 10 lat działalności.
- Z ekipą PINTY znamy się nie od dziś i o takim piwie rozmawialiśmy już dawno temu. Dziś, przy okazji urodzin obu browarów, w końcu mogliśmy zmaterializować nasze plany - podkreślił Dominik Szczodry z Browaru Zamkowego Cieszyn.
Browar Zamkowy Cieszyn jest najdłużej nieprzerwanie działającym browarem rzemieślniczym w Polsce, który warzy metodami tradycyjnymi. Został wybudowany w 1846 roku przez arcyksięcia Karola Ludwika Habsburga. W swoim portfolio ma ponad 50 piw, które łączą tradycję z nowofalowym podejściem: od jasnych i ciemnych lagerów, przez piwa górnej fermentacji z dodatkami i mocno chmielone, na stylach leżakowanych w baczkach po mocnych alkoholach kończąc. Kompleks Browaru Zamkowego Cieszyn jest włączony w śląski Szlak Zabytków Techniki.
Browar PINTA został założony w 2011 roku przez Ziemowita Fałata, Marka Semlę i Grzegorza Zwierzynę. Obecnie – według użytkowników portalu RateBeer.com jest najlepszym browarem rzemieślniczych w Polsce i 30. na świecie (RateBeer Best 2020).
Nie przegap najważniejszych wiadomości