Burger King otwiera lokal z roślinnym menu



sukces.rp.pl - 27 maja 2021 14:17


Burger King bez wołowiny i mięsa z kurczaka? Tak to możliwe. Pierwszy roślinny lokal z logo tej sieci ruszy w Niemczech - informuje sukces.rp.pl.

Burger King w czerwcu otworzy pierwszą restaurację z menu całkowicie bazującym na produktach roślinnych.

Burger King otwiera lokal z całkowicie roślinnym menu

Otwarcie lokalu nastąpi 7 czerwca w niemieckiej Kolonii, a ponieważ to program pilotażowy, podobny do konceptów wegańskich kawiarni testowanych przez  Starbucksa, to na razie eksperyment potrwa 4 dni.

Wśród oferowanych dań znajdą się roślinne nuggetsy, dostępne od kilku miesięcy klasyczne kanapki Burger Kinga w wydaniu wegańskim oraz nowości, takie jak Long Chicken z roślinnym zamiennikiem mięsa kurczaka. Do tej pory, dzięki współpracy z holenderskim producentem roślinnych zamienników mięsa, firmą The Vegetarian Butcher, Burger King przygotował roślinne wersje Whoopera czy kanapki z kurczakiem dostępne na 25 rynkach na świecie - informuje sukces.rp.pl.

Alasdair Murdoch, dyrektor generalny Burger Kinga na Wielką Brytanię, zapowiedział, że sieć chce, by w 2031 r. połowa oferowanych przez nią produktów bazowała na produktach roślinnych.