Miłośników burgerów może zaskakiwać ten nowy trend. Burgery bez bułek? A jednak. Podążając za najnowszą modą, nawet znane sieci restauracji, tj. Burger King czy TGI Friday w USA testują w swoim menu propozycje, gdzie pszenną bułkę zastępuje tortilla, sałata, czy pieczarki Portobello. Do takich kulinarnych eksperymentów zachęca też polski producent burgerów wołowych premium, Skłodowscy.
Z jednej strony wzrost popularności różnego rodzaju diet wysokobiałkowych i wysokotłuszczowych, z drugiej - poszukiwanie nowych smaków. Trendy sprawiają, że coraz częściej z ust Klientów zamiast “Tylko proszę bez cebuli”, padają słowa “Bez bułki, poproszę”.
Z kolei niesłabnącą popularnością na TikToku cieszy się nadal #burgercrunchwrap, czyli burger w specjalny sposób zawinięty i odsmażony w tortilli. O ile trend na burgery bez bułek może wydawać się czymś nowym, o tyle na francuskich stołach taki sposób podawania gości już od dawna. Popularny we Francji steak haché serwowany jest często jako danie z dodatkami takimi jak młode ziemniaczki, puree i warzywami czy sałatką.
W taki sposób jadała je również… Królowa Elżbieta II. Jak wspomina były szef kuchni królowej, Darren McGrady, burgery mogły się pojawić na królewskim stole, tylko bez bułki.
Burgery bez bułki mogą być zatem atrakcyjnym urozmaiceniem menu restauracyjnego zarówno pod kątem klientów, którzy przestrzegają diety bezglutenowej lub redukcyjnej, jak i ludzi szukający po prostu “czegoś nowego”.
Kucharze coraz to bardziej kreatywnie podchodzą do burgerów i tworzą pyszne wariacje. Zapomnijmy o nudnej fast foodowej bułce z serem i keczupem. Przyszedł czas na nieprzeciętne połączenia smaków.
Burgery od Skłodowskich doskonale sprawdzą się w każdym wydaniu. Zwłaszcza Façon Bouchère, który ze względu na większą grubość mielenia i kraftową strukturę mięsa świetnie smakuje w każdym stopniu wysmażenia, czy to rare, medium rare lub well done. Sprosta nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
Co jest teraz w burgerowej modzie? Podajemy przepisy
Składniki:
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia przekładamy majonez. Na tarce ścieramy skórkę z limonki. Wyciskamy sok i dodajemy do majonezu. Dodajemy chipotle wraz z sosem adobo. Doprawiamy solą. Całość blendujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Burgera Façon Bouchère nie rozmrażając smażymy lub grillujemy według instrukcji na opakowaniu. Rozkładamy tortille i rozprowadzamy sos na całej jej powierzchni. Burgera układamy na tortilli. Dodajemy warzywa według uznania i zawijamy w tortille. Dla tiktokowego efektu, kroimy wzdłuż na pół.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy czerwone wino i wrzucamy czarną porzeczkę. Całość gotujemy do momentu odparowania płynu do połowy objętości. Dodajemy redukcję wołową oraz cukier. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Całość przecieramy przez drobne sito tak aby pozbyć się pestek. Przelewamy ponownie do garnka płyn. Gotujemy do momentu zagotowania i zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło sól i mielimy do uzyskania jednolitej konsystencji. Burgera Façon Bouchère nie rozmrażając smażymy lub grillujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotujemy pietruszkę i blendujemy. Na kołderkę z puree pietruszkowego kładziemy usmażonego burgera, posypujemy szczyptą soli. Polewamy delikatnie sosem porzeczkowym.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Jogurt przekładamy do miski. Następnie ścieramy na tarce skórkę z limonki i wyciskamy sok. Na desce drobno siekamy miętę. Wszystkie składniki dodajemy do jogurtu doprawiamy solą i dokładnie wymieszamy. Burgera Façon Bouchère nie rozmrażając smażymy lub grillujemy według instrukcji na opakowaniu. Na liściu sałaty układamy burgera, polewamy sosem miętowym dodajemy warzywa i przykrywamy innym liściem sałaty.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.