Partnerzy portalu
Burgery z owadów? Nowy trend może wkrótce dotrzeć do Polski Jadalne owady mogą stać się nowym trendem; fot. shutterstock

Burgery z owadów? Nowy trend może wkrótce dotrzeć do Polski

Autor: portalspozywczy.pl Data: 11 października 2021 15:05

Owady są świetnym źródłem białka: zawierają ok. 40-60% białka w zależności od gatunku - przekonuje Urszula Nizio, współzałożycielka firmy FoodBugs.

Jadalne owady nowym trendem

- Wiele osób reaguje pozytywnie na dostępność produktów z owadów w Polsce. Można zauważyć, że większość naszych klientów kupuje nasze produkty z czystej ciekawości. Chcą spróbować nowych smaków czy też stawiają sobie za wyzwanie spróbowanie tak nietypowego, egzotycznego produktu. Najczęściej kupowane produkty w naszym sklepie to suszone świerszcze i suszone larwy mącznika w przyprawach. Popularnością cieszy się również mąka ze świerszczy, która jest świetnym dodatkiem do placków, naleśników czy ciast - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Urszula Nizio, współzałożycielka firmy FoodBugs.

Jak dodaje, niektóre zagraniczne firmy oferują burgery, pulpety czy „mięso mielone” z owadów jadalnych. Za jakiś czas takie produkty będą dostępne również w Polsce.

Więcej w serwisie portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz