Partnerzy portalu
Butchery&Wine: namawiam wegetarian do propagowania dobrego mięsa Daniel Pawełek w wywiadzie "Smak sukcesu - jak dzięki ciężkiej pracy i pasji Daniel Pawełek podbił rynek restauracyjny''. Fot. Zaprojektuj Swoje Życie

Butchery&Wine: namawiam wegetarian do propagowania dobrego mięsa

- Nie zgadzam się na kuchnię wegetariańską bez pomysłu, bez smaku, opartą na elementach, które nie pochodzą z Polski lub Europy. Wbrew pozorom Butchery&Wine zawsze dawało dobrze zjeść wegetarianom - mówi Daniel Pawełek, restaurator, właściciel Butchery&Wine.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 17 grudnia 2021 13:00

Daniel Pawełek podkreśla, że od początku dbał o to, żeby warzywa wykorzystywane w Butchery&Wine były bardzo dobrej jakości.

- Współpracowałem z targami, Halą Mirowską, rolnikami: Panem Ziółko, Mailertami. Element warzywny jest dla mnie niezwykle ważny. W tej wielkiej dyskusji, która się teraz odbywa na temat potencjalnej szkodliwości hodowli bydła dla naszej planety, uważam, że warzywa są bardzo ważnym dopełnieniem, ale nie można wygumkować zwierząt z tego ekosystemu -  wskazuje restaurator.

Dobre mięso jest drogie i tak powinno być

Właściciel Butchery&Wine chciałby namawiać wegetarian, żeby byli propagatorami jedzenia dobrego mięsa.

- Jedzenie dobrego mięsa to zwracanie uwagi na hasło, któremu hołduję od samego początku ''Love What You Eat''. Jeżeli kochasz to, co jesz - wliczając w to zwierzęta hodowlane: szanujesz je, szukasz dobrych producentów, ludzi, którzy naprawdę szanują te zwierzęta. One są bardzo potrzebne w tym ekosystemie. Do tego, że były dobre warzywa potrzebny jest nawóz, a on pochodzi właśnie od zwierząt - dodał Daniel Pawełek.

Restaurator namawia wszystkich, żeby jedli dobre mięso.

- To się zawsze wiąże z ceną. Mięso zostało sprowadzone przez wielkie korporacje, supermarkety do czegoś co jest tanie. Nie powinno być tanie, powinno być drogie, tak jak było to przed masową produkcją. Mięso było drogie, spożywało się go o wiele mniej i stanowiło ułamek diety człowieka - przypomina Daniel Pawełek. 

Butchery&Wine - menu wymyślone w samolocie

Restaurator Daniel Pawełek wspomina projektowanie swojego pierwszej restauracji. Menu  Butchery&Wine wymyślił w samolocie. 

- Było złożone z dań, które lubię - mówi Pawełek. - Jeżeli pomyślimy o najlepszym doznaniu kulinarnym - każdy z nas jakby się tak zastanowił, rozmarzył, zamknął teraz oczy - i pomyślimy o takim bardzo dobrze wysmażonym kawałku mięsa (…) wysmażonym tak, jak chcemy: rare, medium rare, well done i teraz jedząc to, pijemy dobre czerwone wino - dla mnie nie ma równie ekscytującego momentu kulinarnego jak powiązanie tych dwóch rzeczy. I nic więcej. Mimo że teraz jem o wiele mniej mięsa, ta przyjemność jest za każdym razem - mówi Daniel Pawełek.

Cytaty pochodzą z wywiadem z restauratorem Danielem Pawełkiem na kanale ''Zaprojektuj swoje życie'' na YouTube, jaki ukazał się w czwartek, 16 grudnia. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.