- Nie zgadzam się na kuchnię wegetariańską bez pomysłu, bez smaku, opartą na elementach, które nie pochodzą z Polski lub Europy. Wbrew pozorom Butchery&Wine zawsze dawało dobrze zjeść wegetarianom - mówi Daniel Pawełek, restaurator, właściciel Butchery&Wine.
Daniel Pawełek podkreśla, że od początku dbał o to, żeby warzywa wykorzystywane w Butchery&Wine były bardzo dobrej jakości.
- Współpracowałem z targami, Halą Mirowską, rolnikami: Panem Ziółko, Mailertami. Element warzywny jest dla mnie niezwykle ważny. W tej wielkiej dyskusji, która się teraz odbywa na temat potencjalnej szkodliwości hodowli bydła dla naszej planety, uważam, że warzywa są bardzo ważnym dopełnieniem, ale nie można wygumkować zwierząt z tego ekosystemu - wskazuje restaurator.
Właściciel Butchery&Wine chciałby namawiać wegetarian, żeby byli propagatorami jedzenia dobrego mięsa.
- Jedzenie dobrego mięsa to zwracanie uwagi na hasło, któremu hołduję od samego początku ''Love What You Eat''. Jeżeli kochasz to, co jesz - wliczając w to zwierzęta hodowlane: szanujesz je, szukasz dobrych producentów, ludzi, którzy naprawdę szanują te zwierzęta. One są bardzo potrzebne w tym ekosystemie. Do tego, że były dobre warzywa potrzebny jest nawóz, a on pochodzi właśnie od zwierząt - dodał Daniel Pawełek.
Restaurator namawia wszystkich, żeby jedli dobre mięso.
- To się zawsze wiąże z ceną. Mięso zostało sprowadzone przez wielkie korporacje, supermarkety do czegoś co jest tanie. Nie powinno być tanie, powinno być drogie, tak jak było to przed masową produkcją. Mięso było drogie, spożywało się go o wiele mniej i stanowiło ułamek diety człowieka - przypomina Daniel Pawełek.
Restaurator Daniel Pawełek wspomina projektowanie swojego pierwszej restauracji. Menu Butchery&Wine wymyślił w samolocie.
- Było złożone z dań, które lubię - mówi Pawełek. - Jeżeli pomyślimy o najlepszym doznaniu kulinarnym - każdy z nas jakby się tak zastanowił, rozmarzył, zamknął teraz oczy - i pomyślimy o takim bardzo dobrze wysmażonym kawałku mięsa (…) wysmażonym tak, jak chcemy: rare, medium rare, well done i teraz jedząc to, pijemy dobre czerwone wino - dla mnie nie ma równie ekscytującego momentu kulinarnego jak powiązanie tych dwóch rzeczy. I nic więcej. Mimo że teraz jem o wiele mniej mięsa, ta przyjemność jest za każdym razem - mówi Daniel Pawełek.
Cytaty pochodzą z wywiadem z restauratorem Danielem Pawełkiem na kanale ''Zaprojektuj swoje życie'' na YouTube, jaki ukazał się w czwartek, 16 grudnia.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.