Partnerzy portalu
Butchery&Wine: namawiam wegetarian do propagowania dobrego mięsa Daniel Pawełek w wywiadzie "Smak sukcesu - jak dzięki ciężkiej pracy i pasji Daniel Pawełek podbił rynek restauracyjny''. Fot. Zaprojektuj Swoje Życie

Butchery&Wine: namawiam wegetarian do propagowania dobrego mięsa

Autor: Katarzyna Gubała Data: 17 grudnia 2021 13:00

- Nie zgadzam się na kuchnię wegetariańską bez pomysłu, bez smaku, opartą na elementach, które nie pochodzą z Polski lub Europy. Wbrew pozorom Butchery&Wine zawsze dawało dobrze zjeść wegetarianom - mówi Daniel Pawełek, restaurator, właściciel Butchery&Wine.

Daniel Pawełek podkreśla, że od początku dbał o to, żeby warzywa wykorzystywane w Butchery&Wine były bardzo dobrej jakości.

- Współpracowałem z targami, Halą Mirowską, rolnikami: Panem Ziółko, Mailertami. Element warzywny jest dla mnie niezwykle ważny. W tej wielkiej dyskusji, która się teraz odbywa na temat potencjalnej szkodliwości hodowli bydła dla naszej planety, uważam, że warzywa są bardzo ważnym dopełnieniem, ale nie można wygumkować zwierząt z tego ekosystemu -  wskazuje restaurator.

Dobre mięso jest drogie i tak powinno być

Właściciel Butchery&Wine chciałby namawiać wegetarian, żeby byli propagatorami jedzenia dobrego mięsa.

- Jedzenie dobrego mięsa to zwracanie uwagi na hasło, któremu hołduję od samego początku ''Love What You Eat''. Jeżeli kochasz to, co jesz - wliczając w to zwierzęta hodowlane: szanujesz je, szukasz dobrych producentów, ludzi, którzy naprawdę szanują te zwierzęta. One są bardzo potrzebne w tym ekosystemie. Do tego, że były dobre warzywa potrzebny jest nawóz, a on pochodzi właśnie od zwierząt - dodał Daniel Pawełek.

Restaurator namawia wszystkich, żeby jedli dobre mięso.

- To się zawsze wiąże z ceną. Mięso zostało sprowadzone przez wielkie korporacje, supermarkety do czegoś co jest tanie. Nie powinno być tanie, powinno być drogie, tak jak było to przed masową produkcją. Mięso było drogie, spożywało się go o wiele mniej i stanowiło ułamek diety człowieka - przypomina Daniel Pawełek. 

Butchery&Wine - menu wymyślone w samolocie

Restaurator Daniel Pawełek wspomina projektowanie swojego pierwszej restauracji. Menu  Butchery&Wine wymyślił w samolocie. 

- Było złożone z dań, które lubię - mówi Pawełek. - Jeżeli pomyślimy o najlepszym doznaniu kulinarnym - każdy z nas jakby się tak zastanowił, rozmarzył, zamknął teraz oczy - i pomyślimy o takim bardzo dobrze wysmażonym kawałku mięsa (…) wysmażonym tak, jak chcemy: rare, medium rare, well done i teraz jedząc to, pijemy dobre czerwone wino - dla mnie nie ma równie ekscytującego momentu kulinarnego jak powiązanie tych dwóch rzeczy. I nic więcej. Mimo że teraz jem o wiele mniej mięsa, ta przyjemność jest za każdym razem - mówi Daniel Pawełek.

Cytaty pochodzą z wywiadem z restauratorem Danielem Pawełkiem na kanale ''Zaprojektuj swoje życie'' na YouTube, jaki ukazał się w czwartek, 16 grudnia. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz