Carrefour Polska ogłosił, że w tym roku nie będzie sprzedawać żywego karpia. Klienci sieci będą mogli zakupić świeżego karpia, w tym także ryby pochodzące z certyfikowanej hodowli BIO. Karpie będą łowione i przygotowywane do wysyłki w przeddzień lub w dniu dostawy do sklepów.
Zmiana sposobu sprzedaży tradycyjnej wigilijnej ryby dotyczy wszystkich sklepów sieci w całej Polsce. W hipermarketach Carrefour klienci będą mogli zakupić świeżego karpia w postaci ryby całej, patroszonej, tuszy, dzwonka, płatów oraz filetów dostępnych na wagę. Z kolei w supermarketach klienci znajdą patroszone karpie na wagę.
Karpie, które trafiają do sprzedaży w sklepach Carrefour, pochodzą w 100% wyłącznie z polskich hodowli. Poza rybami na wagę w supermarketach i hipermarketach będą oferowane pakowane elementy karpia – tusze, filety i płaty. W wybranych lokalizacjach dostępne również będą zapakowane dzwonka, płaty i filety z karpia pochodzącego z ekologicznej hodowli Gospodarstwa Rybackiego Zawólcze. Takie ryby hodowane są przez 3 lata w stawach zapewniających każdemu zwierzęciu po 10-15 m2 powierzchni dna i około 10-15 m3 wody. Gospodarstwo może pochwalić się certyfikatem potwierdzającym hodowlę ekologiczną przyznanym przez Ekogwarancję oraz certyfikatem przestrzegania Kodeksu Dobrej Praktyki Rybackiej, jedynym w kraju dokumentem jakości uznanym przez Ministra Gospodarski Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Nie przegap najważniejszych wiadomości