Partnerzy portalu
Casual dining przyszłością gastronomii (wywiad) Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola, w rozmowie z horecatrends.pl ocenił m.in. rynek pracy w gastronomii. / fot. materiały prasowe

Casual dining przyszłością gastronomii (wywiad)

Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola w stołecznym hotelu Crowne Plaza, w rozmowie z horecatrends.pl ocenił m.in. rynek pracy w gastronomii oraz opowiedział o kierunku, w którym będzie rozwijać się sektor restauracyjny.

Autor: Jakub Szymanek Data: 28 grudnia 2021 15:03

Jakub Szymanek: Jesienią tego roku wystartowała restauracja Nova Wola. Jak wyglądały pracę nad otwarciem?

Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola: do otwarcia restauracji przygotowywaliśmy się praktycznie od samego początku otwarcia hotelu, czyli ponad rok. Oczywiście główną rolę w tym wszystkim odgrywała pandemia i możliwość funkcjonowania restauracji w ogóle. Było sporo zmiennych takich jak zakaz funkcjonowania restauracji, następnie wakacyjny boom oraz brak wykwalifikowanych pracowników na rynku pracy.

Sam koncept restauracji, jak wspomniałem, był praktycznie gotowy od pierwszego dnia otwarcia hotelu, tak jak sama karta restauracji. Oczywiście zaszły drobne zmiany i poprawki w tak zwanym "międzyczasie" oraz nowi pracownicy, których należało zapoznać z naszą filozofią oraz odpowiednio przeszkolić.

Wspomniał Pan o zmianach w zespole. Z czego one wynikały?

Pewne zmiany miały miejsce z różnych powodów. Rynek gastronomiczny przeżywał i nadal przeżywa spore turbulencje. Okres wakacyjny, kiedy brakowało personelu w całej gastronomii był bardzo ciężki dla wszystkich, w tym również dla nas. Poza tym rozpętała się walka o pracowników i stawki szybowały w górę, część osób oczywiście skorzystała z okazji i postanowili realizować się w innych miejscach. Niemniej jednak nasz główny trzon, który odpowiada za koncepcję, jest od początku niezmienny.

Jak ocenia Pan obecną sytuację na rynku pracy w sektorze HoReCa?

Po wakacyjnych turbulencjach rynek pracy uspokoił się. Większość zakończyła prace sezonowe. Biznes znowu zwolnił z powodu kolejnej fali zachorowań. Myślę, że na chwilę obecną jest znowu zachowana zdrowa równowaga pomiędzy ilością pracowników a zapotrzebowaniem na rynku pracy.

Powiedzieliśmy o rynku pracy. Co jeszcze Pana zdaniem pandemia zmieniła w gastronomii? Jakie trendy w kuchni przez pandemię pojawiły się lub wyszły na pierwszy plan, a co odeszło w zapomnienie?

Na pierwszy rzut oka widać, że najbardziej ucierpiały restauracje fine dining, najtrudniej im jest podnieść się po tym wszystkim. Jeżeli chodzi o trendy w kuchni, to chyba niewiele się zmieniło przez ostatni rok, cały czas widzimy narastające zainteresowanie na dania wegetariańskie i wegańskie. Widać również, że coraz bardziej są preferowane restauracje casual dining oraz tak zwane food court, i w tym kierunku będzie dalej rozwijać się gastronomia.

Dziękuję za rozmowę.

Czytaj również: Sezonowość w kuchni jest bardzo istotna (wideo)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.