×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Ciasto z rabarbarem i bezą. Proste, szybkie, a smakuje jak z najlepszej cukierni
Rabarbar idealnie nadaje sie do sezonowych ciast. | fot. Shutterstock

Ciasto z rabarbarem i bezą. Proste, szybkie, a smakuje jak z najlepszej cukierni

Autor: Witold Stech Data: 25 maja 2023 12:43

Rabarbar świetnie nadaje się na przetwory, ale w kuchni króluje także w postaci tart i ciast. Jedną z częściej przygotowanych wariacji jest ciasto z rabarbarem i bezą. Jak je zrobić?

  • Sezon na rabarbar trwa zwykle do końca lata, ale należy uważać na czas zbioru, ze względu na obecność szczawianów wapnia.
  • Ciasta z rabarbarem to jedne z najpopularniejszych sposób wykorzystania tego warzywa.
  • Kwaskowaty smak rabarbaru można zrównoważyć słodyczą innych owoców, czy to w ciastach, czy w przetworach.

Rabarbar to owoc czy warzywo?

Rabarbar to roślina, która należy do rodziny rdestowatych, ale jej przynależność rodzi często wątpliwości, także za sprawą smaku. Jadalne ogonki liściowe rabarbaru ogólnie mają smak kwaskowaty, ale im bardziej czerwone są, tym słodsze, co może budzić skojarzenia z owocami. Jest jednak warzywem, byliną znaną także pod nazwą rzewień.

W Europie pojawił się w XVI za sprawą Marco Polo, jednak w Polsce dopiero 200 lat później. Oryginalne pochodzenie tego warzywa wskazuje na subtropikalną i umiarkowaną Azję.

Ciasto z rabarbarem i bezą to doskonały pomysł na sezonowy wypiek. | fot. Shutterstock

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Jak je zrobić?

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Nadzienie:

  • 4 łyżki dżemu malinowego
  • 450 g rabarbaru (rozdrobniony na kawałki)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Beza:

  • 4 białka jaj
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przepis na najpyszniejsze ciasto z rabarbarem i bezą krok po kroku

Krok 1. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy. Dodajemy także masło starte na tarce o dużych oczkach oraz żółtka. Całość mieszamy mikserem.

Krok 2. Rozgrzewamy piekarnik góra-dół do 180°C, a blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 3. Przekładamy ciasto na blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do 20 minut (do przyrumienienia). Zostawiamy po wyjęciu do wystudzenia.

Krok 4. Dodajemy do rabarbaru w kawałkach w misce cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszając tak, aby mieszanka dobrze go pokryła. Smarujemy dżemem i posypujemy płatkami spód ciasta, kolejną warstwę układamy z kawałków rabarbaru.

Krok 5. Ubijamy w misce białka jaj, podczas miksowania dodając po łyżce cukru i miksując do rozpuszczenia go w całości.

Krok 6. Wykładamy bezę na ciasto i wyrównujemy szpatułką. Ozdabiamy płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, tym razem do temperatury 160°C. Pieczemy przez ok. 50 minut, a po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia.

Sezon na rabarbar. Kiedy go zbierać i kupować?

Już na początku kwietnia rozpoczyna się sezon na rabarbar, a trwa zwykle do końca lata. Zaleca się jednak, ze względów zdrowotnych, by zbierać/kupować rabarbar do połowy czerwca, zważywszy na jego skład.

Szczawiany wapnia w rabarbarze spożywane w nadmiernych ilościach, mogą mieć negatywne oddziaływanie na pracę nerek. A owych szczawianów najmniej jest w młodym rabarbarze, ich ilość wzrasta po pięciu tygodniach.

Z czym łączyć rabarbar i do czego go wykorzystać?

Rabarbar jako warzywo sezonowe świetnie łączy się smakowo z wieloma potrawami i jest przy tym warzywem, które bardzo chętnie jest przetwarzane i przechowywane w wekach.

Jego cierpki i kwaskowaty smak może być równoważony smakiem innych, słodszych owoców, jak jabłka czy truskawki podczas przygotowywania przetworów. Smak świetnie uzupełnią przyprawy, takie jak np. cynamon, kardamon czy wanilia. Wśród popularnych przetworów z rabarbaru wyróżniamy konfitury, dżemy, marmolady, ale także musy czy kompoty. Chutney czy curd z rabarbaru również mają swoich zwolenników.

Zarówno w formie świeżej, jak i wekowanej może być świetnym dodatkiem do ciast i deserów, rabarbar ze słoika poza sezonem na to warzywo pomoże w stworzeniu pysznych naleśników, racuchów, a także zimowej herbaty.

Rabarbar pasuje także do dań mięsnych i podrobów, zwłaszcza do dań z wołowiny i drobiu.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz