×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Co to jest cava? Czym różni się od prosecco? Ekspert rynku wina Tomasz Potrzebowski wyjaśnia
Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska. Fot. Materiały prasowe

Co to jest cava? Czym różni się od prosecco? Ekspert rynku wina Tomasz Potrzebowski wyjaśnia

Autor: Katarzyna Gubała Data: 16 stycznia 2023 10:00

- Kategoria win musujących przeżywa obecnie bardzo dobre chwile. To, co w niej najważniejsze, dzieje się oczywiście w segmencie prosecco, jednak nie jest to jedyne wino musujące, na które warto zwrócić uwagę. Ważne miejsce w tej kategorii zajmuje również cava, czyli doskonałe, hiszpańskie bąbelki - wyjaśnia Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina.

Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska opowieść o cavie zaczyna od tego, skąd się biorą w winie bąbelki.

- Najszlachetniejszym procesem ich powstawania jest tzw. wtórna fermentacja w butelce, czyli metoda zwana tradycyjną lub szampańską. Do butelki z winem spokojnym dodajemy mieszankę cukru i drożdży. Drożdże, zjadając cukier, produkują alkohol i bąbelki. Ponieważ butelka jest szczelnie zamknięta, gaz zostaje w środku. Ten sposób produkcji wykorzystują m. in. Francuzi przy produkcji szampana i Hiszpanie przy wytwarzaniu cavy - wyjaśnia Tomasz Potrzebowski.

Wskazuje, że wtórną fermentację można przeprowadzić również w dużych  zbiornikach.

- Sposób ten zwany metodą Charmata wykorzystywany jest przy produkcji prosecco. Tu znowu do bazowego wina znajdującego się w szczelnie zamkniętej stalowej kadzi dodaje się mieszankę drożdży i cukru, w efekcie czego rozpoczyna się druga fermentacja. Po jej zakończeniu, wino jest filtrowane i butelkowane pod ciśnieniem, tak aby zachować w nim bąbelki. Dzięki zastosowaniu tej metody prosecco uzyskuje swój owocowo-kwiatowy aromat i niemal całkowicie pozbawione jest typowych dla cavy nut orzechowych czy drożdżowych - tłumaczy eksperta rynku wina. 

Cava - co to za trunek?

Cava to hiszpańskie wino musujące, które wytwarza się tą samą metodą, co szampany, jednak przy użyciu innych odmian winogron. Najczęściej wykorzystuje się trzy białe, lokalne szczepy: macabeo, xarel-lo, parellada.

Tomasz Potrzebowski podkreśla, że w przypadku cavy, warto wnikliwie czytać etykiety, gdyż na rynku powszechnie dostępne są wina we wszystkich kategoriach - od super wytrawnej (brut nature), po słodką (dulce).

- Nie mniej ciekawie przedstawia się segmentacja cavy pod kontem długości dojrzewania. Prócz standardowej wersji, która dojrzewa 9 miesięcy, bez trudu możemy znaleźć wersję reserva - 18 miesięcy i gran reserva - minimum 30 miesięcy. Jest jeszcze świetna wersja rosé, o której nie można zapomnieć! - dodaje ekspert.

Potrzebowski wskazuje, że cava jest doskonałym kompanem dla wielu dań.

- Wersje bardziej wytrawne świetnie uzupełniają się z tapasami, owocami morza, daniami kuchni bliskowschodniej czy azjatyckiej. Zachęcam do sprawdzenia tych połączeń z jednym z najpopularniejszych win musujących na świecie - Cava Freixenet Cordon Negro. Słodka cava to z kolei idealny partner dla wielu deserów - wyjaśnia.

Prosecco -  do owoców morza, sushi, ale i drożdżowej baby

- Prosecco to król win musujących w Polsce! Polacy kochają prosecco, a dwie najpopularniejsze wersje, czyli  brut (wytrawne) i extra dry (półwytrawne) dostępne są niemal w każdym sklepie - podkreśla Tomasz Potrzebowski.

Jak wyjaśnia, odmiana winogron wykorzystywana do produkcji prosecco to przede wszystkim glera. To klasyczny szczep z północno-wschodnich Włoch znany już od czasów rzymskich. Glera może być łączona z innymi rodzajami winogron, z których obecnie najważniejsze jest pinot nero. Połączenie tych dwóch odmian daje niezwykle modne ostatnio różowe prosecco.

- Prosecco bardzo często pijane jest bez akompaniamentu jedzenia, jednak istnieje wiele cudownych połączeń tego wina z przeróżnymi daniami. Wytrawna wersja brut jest świetnym towarzyszem dla risotto z warzywami, owoców morza, sushi, a nawet szparagów. Połączenie prosecco extra dry z melonem zawiniętym w dojrzewającą włoską szynkę jest wręcz obłędne! Wersja extra dry doskonale sprawdzi się również w zestawie ze świeżymi truskawkami oraz drożdżową babą - podpowiada ekspert.

Potrzebowski wskazuje, że gwałtownie rozwijający się trend miksologii barmańskiej bardzo wpłynął na kategorię prosecco.

- Ulubione wino musujące można zatem zaserwować w formie stylowego koktajlu. Szczególnej uwadze polecam połączenie prosecco ze świeżym sokiem pomarańczowym (Mimoza) lub musem brzoskwiniowym (Bellini). Niezwykle ciekawy i wyjątkowo pyszny jest również koktajl o nazwie Hugo. To połączenie prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu, wody, limonki i liści mięty. Zachęcam do eksperymentowania! - podsumowuje ekspert rynku wina. 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz