×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Co zrobić z młodej kapusty? 3 sposoby na pyszne, sezonowe dania
Młodą kapustę można kupić już w maju. | fot. Shutterstock

Co zrobić z młodej kapusty? 3 sposoby na pyszne, sezonowe dania

Autor: Witold Stech Data: 23 maja 2023 11:51

Sezon na młodą kapustę, czyli białą kapustę z wczesnego zbioru, trwa od maja do sierpnia. Można z niej wyczarować różne dania, jest także chętnie wybieranym dodatkiem obiadowym. Jak ją przygotować?

Młodą kapustę można kupić już w maju, to sezonowy przysmak o szerokim zastosowaniu w kuchni. Z kapusty białej o małych główkach można przyrządzić dania takie jak:

  • kapuśniak z młodej kapusty
  • młoda kapusta zasmażana
  • bigos z młodej kapusty
  • gołąbki z młodej kapusty
  • zupę minestrone
  • sałatki i surówki

Z czym można zrobić kapuśniak?

Kapuśniak to zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw. Składników, jakich można użyć do stworzenia kapuśniaku jest całkiem sporo, tak samo jak wariacji na temat dania. Oprócz tych z poniższego przepisu, mogą to być żeberka wieprzowe, golonka oraz inne mięsa z kością, boczek wędzony. Danie wyróżnia się także lokalnie, w kuchni góralskiej króluje kwaśnica na kapuście kiszonej, a z kolei na Pomorzu kapuśniak borowiacki (szarpak) z kapusty kiszonej i parzybroda z kapusty świeżej.

Kapuśniak. | fot. Shutterstock

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą, ziemniakami i koperkiem

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty na rosole/bulionie?

Krok 1. Umytą kapustę kroimy na cienkie paski, a obrane i umyte ziemniaki w kostkę. Marchew po obraniu trzemy na tarce z dużymi oczkami.

Krok 2. Dusimy pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oleju w dużym garnku. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w połowy plastrów, po podsmażeniu kapustę, ziemniaki oraz marchewkę.

Krok 3. Zalewamy całość bulionem i gotujemy, doprawiając solą, pieprzem, kminkiem, cząbrem, liściem laurowym i zielem angielskim. Całość pod przykryciem gotujemy ok. 15 minut.

Krok 4. Podsmażamy na patelni mąkę do zrumienienia, dodając olej i mieszając, następnie dodając wywar z zupy (szklanka powinna wystarczyć) i ponownie mieszając do gładkości.

Krok 5. Przelewamy całość do garnka z zupą, mieszamy i ponownie gotujemy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy posiekany koperek.

Z czym można zrobić bigos?

Bigos i jego odmiany mają wiele sposobów przygotowania, ale zasadniczo opierają się na podobnych składnikach, różniąc się dodatkami. W bigosie staropolskim króluje szatkowana kapusta kiszona i dodatkowo świeża, mięsa, wędliny, suszone grzyby i suszone śliwki, cebula oraz przyprawy. Popularne odmiany to także bigos litewski (z winnymi jabłkami), węgierski (z ostrą papryką i śmietaną), galicyjski (z ziemniakami i białą fasolą) i myśliwski (z pieczenią z sarny, zająca, jelenia oraz jagodami jałowca).

Bigos to danie, które powinno dusić się dość długo (najlepiej kilka dni), być gęste i mieć ciemną, brązową konsystencję, a także kwaskowo-słodkawy smak i woń wędzonki. Smak można podkręcić także czerwonym winem, a podaje się do najczęściej z pieczywem.

Bigos. | fot. Shutterstock

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 g kiełbasy
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1,5 łyżki mąki
  • liść laurowy
  • łyżeczka kminku
  • pół pęczka koperku

Jak zrobić bigos z młodej kapusty z kiełbasą i marchewką?

Krok 1. Poszatkować umytą cebulę, a posiekaną w kostkę cebulę lekko podsmażyć w łyżce oleju w garnku.

Krok 2. W połówki plastrów pokroić kiełbasę i dodać do garnka lekko podsmażając. Dodać do całości kapustę, a także marchewkę obraną i starta na tarce. Całość wymieszać.

Krok 3. Dolać do garnka bulion i doprawić przyprawami, ponownie mieszając. Pozostawić do zagotowania pod przykryciem na ok. 15 minut.

Krok 4. Podsmażyć mąkę na patelni, dodać pozostały olej i zamieszać. Dolać do całości wywar z gotowanej kapusty (0,5-1 l) i wymieszać. Przełożyć do garnka z kapustą. Na końcu dodać posiekany koperek, wymieszać całość i zagotować.

Przepis na młodą kapustę na gęsto z koperkiem i cebulką

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 4 cebule
  • 100 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i czarny pieprz
  • 5 listków laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego

Jak zrobić młodą kapustę na gęsto?

Krok 1. Poszatkować kapustę i umieścić w dużym garnku, dodając przyprawy i minimum 500 ml wody oraz podsmażoną osobno na patelni cebulę.

Krok 2. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, do miękkości. Rozpuścić na patelni masło, dodać mąkę i wymieszać do uzyskania zasmażki. Dodać całość do kapusty i zagęścić ją, mieszając. Gotować jeszcze przez kilka minut, dodając na końcu koperek.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz