Partnerzy portalu
Co zrobić z pigwy? Na okres wczesnej jesieni przypadają zbiory pigwy. To owoc o wydłużonym gruszkowym kształcie, bardzo popularny w domowym przetwórstwie./fot. shutterstock

Co zrobić z pigwy?

Autor: Magdalena Brzózka Data: 06 października 2022 16:32

Pigwa to owoc często spotykany w Polsce, głównie w ogródkach działkowych. Należy do najstarszych roślin uprawnych na świecie, a jej wyjątkowe właściwości nie obejmują jedynie kwestii smakowych, ale też lecznicze.

Jak wygląda pigwa? 

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) uprawiana jest w formie krzewu lub drzewa, dorastającego do wysokości 8 m. W Polsce ten gatunek pigwy uprawiany jest przeważnie amatorsko. Na większa skalę uprawiany jest w krajach bałkańskich oraz m.in. w Ukrainie.

Pigwa dojrzewa na przełomie września i października.

Owoce pigwy mają grubszą skórkę pokrytą kutnerem, o barwie cytrynowo-żółtej, lub miodowej. W miarę ich dojrzewania kutner stopniowo zanika. Owoce pigwy dorastają do wielkości 100-200 g, a nawet zdarzają się bardziej okazalsze okazy (o masie 1 kg).

Pigwa - jakie ma właściwości

Pigw działa wzmacniająco na odporność organizmu. Regeneruje wątrobę, przez co może wpływać na polepszenie procesów detoksykacyjnych. Poza tym wpływa korzystnie na układ pokarmowy, wzmacniając odporność na stres i wyczerpanie psychofizyczne.

Owoc pigwy wzmaga apetyt poprzez wpływ na wytwarzanie soków trawiennych. Wspiera organizm w leczeniu przeziębienia i grypy, zmniejszając aktywność procesów zapalnych i polepszając funkcje żył i tętnic.

Poza tym pigwa ogranicza zaburzenia trawienne. Jako surowiec leczniczy możemy stosować nasiona, które odpowiednio przygotowane działają delikatnie przeczyszczająco, a przy stosowaniu zewnętrznym jako okłady wspomagają organizm w stanach zapalnych skóry i spojówek. 

Co zrobić z pigwą. Jak jeść pigwę?

Skórka i miąższ pigwy zawierają olejek lotny, który nadaje przetworom delikatny aromat i kwaskowaty smak. Owoce mogą być również dodatkiem do innych przetworów z owoców o mniej wyrazistym smaku.

W przetwórstwie domowym, pigwa jest bardzo popularna. Owoce są bardzo aromatyczne, o smaku nieco cierpkim, kwaskowym.  Nie przeznacza się ich do  bezpośredniego spożycia, ale wyrobu różnego rodzaju przetworów. Najpopularniejsze sposoby wykorzystania pigwy to m.in.: konfitury z pigwy, dżemy z pigwy, galaretki z pigwy, syropy z pigwy, soki z pigwy oraz nalewki z pigwy.

Pigwa idealna na jesień i zimę

Z pigwy można zrobić wiele różnych smakołyków. W Polsce nie brakuje amatorów nalewek, przetworów czy syropów z pigwy. 

Pigwówka wymaga cierpliwości. Warto wytrzymać choć pół roku, a na pewno nie pożałujemy. Na dnie butelki osiada osad z owoców. Nie przeszkadza to w piciu ani nie psuje smaku, jednak nalewkę warto sklarować. Pięknie się wtedy prezentuje w karafce na stole. 

Jak zrobić nalewkę z pigwy

Jak informuje serwis beszamel.se.pl do zorbienia pigwówki potrzeba: 2 KG DOJRZAŁYCH OWOCÓW PIGWY LUB PIGWOWCA, 1 KG CUKRU, 2 SZKLANKI WÓDKI 40 PROC., 2 SZKLANKI SPIRYTUSU.

Co dalej?

Dojrzałe, umyte owoce pigwy razem ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Włóż do słoika, zasyp cukrem i przykryj pergaminem a pigwa puści sok. Po tygodniu do słoja wlej wolniutko spirytus, zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z wódką i odstaw nalewkę z pigwy na co najmniej dwa miesiące.

Pigwa a pigwowiec - czym się różnią

Pigwa pospolita często jest mylona z pigwowcem. Rośliny te są spokrewnione, to jednak występują między nimi znaczące różnice - i to zarówno w wyglądzie jak i sposobie uprawy. Często są mylone owoce pigwowca z owocami pigwy.

Jak je rozróżnić?

Pigwa pospolita zazwyczaj rośnie w formie drzewa, nieco rzadziej jako duży krzew. Pigwowiec z kolei jest krzewem, jego gałązki są cieńsze, z reguły bardziej zagęszczone i pokryte cierniami. Inaczej wygląda też kora obu roślin.

Owoce pigwy są znacznie większe od owoców pigwowca, a kształtem przypominają gruszki

Spore różnice występują między owocami pigwy i pigwowca. Owoce pigwy są znacznie większe, a kształtem przypominają gruszki. Owoce pigwowca są z kolei mniejsze, okrągłe i twardsze.

Owoce pigwowca są z kolei mniejsze, okrągłe i twardsze.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Marek

    Co za bzdura! Spirytus zabije wszystkie właściwości lecznicze a nalewkę robi się dokładnie odwrotnie