Partnerzy portalu
Columbus Polska tworzy kapsułę eteryczną do degustacji kawy. To pierwszy taki pomysł na świecie Kapsuła ma pojawiać się na najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce. Fot. Materiały prasowe

Columbus Polska tworzy kapsułę eteryczną do degustacji kawy. To pierwszy taki pomysł na świecie

Autor: Oprac. KG Data: 13 maja 2022 10:05

Spółka Columbus Polska, właściciel marki kawy Qethereal, tworzy pierwszą na świecie kapsułę eteryczną do degustacji kawy. Urządzenie edukacyjne ma pozwolić zanurzyć się w świecie kawowych doznań, a jednocześnie poznać sekrety tego aromatycznego napoju.

Kapsuła, zaprojektowana specjalnie do degustowania kawy, również pozwoli na odcięcie się niemal od wszystkich zmysłów - zostają tylko smak i węch. Wchodząc do niej będziemy mogli próbować różnych rodzajów kawy w zupełnej ciemności, dzięki czemu skupimy się tylko na aromatach oraz smaku. Doświadczenia zmysłowe zostaną uzupełnione prezentacją na temat elementów, na które powinniśmy zwracać uwagę przy degustacji - czytamy w komunikacie prasowym.

Kapsuła ma się pojawiać na wydarzeniach kulinarnych w całej Polsce

Urządzenie to oryginalny pomysł marki Qetheral. Kapsuła, razem z zespołem firmy będzie pojawiać się na najważniejszych wydarzeniach w Polsce, zwłaszcza tych kawowych i kulinarnych, edukując uczestników i promując markę.

Zaprojektowania innowacyjnego urządzenia przeznaczonego dla miłośników kawy podjął się architekt Piotr Stapf, autor ponad 30 projektów kawiarni marki Columbus Coffee. Z firmą jest związany od ponad 10 lat, ale pracował też przy projektach w Wielkiej Brytanii, Francji, Hong Kongu, Niemczech i Polsce. Inspiruje się tematyką “Future Stores Concepts”, przez co chętnie łączy technologię i nowoczesne rozwiązania z tradycyjnymi projektami.

- Bardzo chętnie podjąłem wyzwanie stworzenia kapsuły eterycznej, tym bardziej, że urządzenie będzie pierwszym takim na świecie. Kapsuła połączy to, co cenię najbardziej - nowoczesne rozwiązania architektoniczne i kawę. Niesamowita jest też sama wartość edukacyjna projektu, bo stworzy on możliwość poznania szczegółów naparu, jakich zwykle nie jesteśmy w stanie dostrzec, a wejście do kapsuły będzie czymś magicznym. Cieszę się, że mogę być częścią międzynarodowego zespołu realizującego projekt, który już od początku wykracza poza dotychczasowe bariery wyobraźni  - mówi Piotr Stapf. 

Degustacja kawy w ciemności

Pierwsze wizualizacje prezentujące pomysł już są dostępne. Kapsuła eteryczna ma być zamkniętym pomieszczeniem o ostrych krawędziach, które unosi się na podeście i specjalnych linkach. Całość dzięki swojej konstrukcji jest bardzo mobilna i ułatwia przemieszanie urządzenia. W środku użytkownik w zupełnej ciemności będzie mógł próbować różnych rodzajów naparu, dzięki czemu skupi się tylko na aromatach oraz smaku. Całe doświadczenie będzie uzupełnione głosem kawowej prezentacji, która opowie o tym, na jakie elementy zwracać uwagę podczas degustacji. W ten sposób kapsuła zabierze w prawdziwą podróż po wszechświecie kawy.

- W branży HoReCa pracuję ponad 23 lata, a od 12 lat działam też w branży kawowej, dlatego doskonale zdaję sobie sprawę, jak bardzo innowacyjny jest nasz projekt. Dzięki kapsule eterycznej będziemy w stanie poczuć smak i aromat kawy w sposób całkowicie niecodzienny, a jednocześnie zwiększyć świadomość konsumentów dotyczącą tego napoju - mówi Tomasz Weczer, współzałożyciel Qethereal i prezes Columbus Polska SA.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz