Partnerzy portalu
Cóż że ze Szwecji! Kulinarne inspiracje Horecatrends.pl Szwedzkie inspiracje kulinarne; fot. shutterstock.com / unsplash.com

Cóż że ze Szwecji! Kulinarne inspiracje Horecatrends.pl

Smaklig måltid - tak mówi się podając posiłek w Szwecji. Smacznego życzy się serwując nie tylko klopsiki, śledzie czy łososia. Kraj, z którego pochodzą rywale Polaków w meczu "o wszystko" w fazie grupowej Euro 2020, słynie z wielu nieoczywistych smaków i połączeń kulinarnych.

Autor: Paulina Piwowarek Data: 22 czerwca 2021 22:53

Podstawowe składniki tradycyjnej kuchni szwedzkiej to: ryby (śledzie, łososie), ziemniaki, nabiał i leśne owoce. Z mięs na stoły najczęściej trafiła dziczyzna (renifery) i boczek. Chłodny klimat wymagał kiedyś także opanowania sztuki długiego przechowywania produktów (solenie, suszenie, kiszenie). Te zaszłości są widoczne do dziś w kuchni tego kraju. 

Szwedzki stół

Z tradycjami omawianego dziś kraju nieodłącznie wiąże się szwedzki stół, czyli model gościnności znany dziś na przyjęciach niemal na całym świecie. Tradycja ta wywodzi się z dawien dawna w Szwecji, kiedy odległości pomiędzy domami były spore. Gospodarz nigdy nie był pewien, kiedy goście nadejdą. Szwedzki stół okazał się niezwykle pomocny. Ustawiano na stole wszystkie dania i przekąski, a goście sami decydowali co, kiedy zjedzą oraz kiedy wymienią talerz. 

Szwedzki obiad składa się z zazwyczaj z 5 posiłków. Najpierw podawane są przystawki, są to śledzie, twarde sery i pieczywo, później dania rybne, a następnie podawane są sałatki i zimne dania mięsne. Dopiero wtedy nadchodziła pora na ciepłe dania i dania bezmięsne. Wszystko wieńczył deser.

Tradycji i wariacji na temat szwedzkiej kuchni warto szukać w e-booku wydanym przez ambasadę w tym roku w Polsce z okazji Święta Narodowego Szwecji. Znajdują się w nim autorskie przepisy Michała Godynia, szefa kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji oraz czterech polskich blogerek, a także porady "zero waste" i wywiad z naszym Mistrzem Kuchni.

Klopsiki - najbardziej rozpoznawalne szwedzkie danie

Polacy znają podstawowe smaki Szwecji poprzez sklepy IKEA i koncept IKEA Food, który wychwala proste, smaczne i niedrogie dania, a wśród nich gwiazdę każdej restauracji meblarskiej sieci - klopsiki - köttbullar! Teraz dostępne są także w wersji wegańskiej!

To już danie, które obiegło cały świat i ma wielu naśladowców. Za oryginalnie szwedzkie uważane są te podawane z żurawiną.

Janssons frestelse - ziemniaczany klasyk kuchni szwedzkiej

Kolejnym tradycyjnym szwedzkim przepisem jest - także podawana na Boże Narodzenie - zapiekanka ziemniaczana, znana także jako Janssons frestelse czyli Pokusa Janssona. 

Nazwa tej potrawy pochodzi od nazwiska Pelle Janzona - dziewiętnastowiecznego śpiewaka operowego, który zaprosił do domu przyjaciół, po czym odkrył, że posiada w swojej kuchni jedynie ziemniaki, anchois, cebulę i odrobinę śmietany. Tak z połączenia przypadkowych składników powstał klasyk!

Hasselback - czyli nie tylko ziemniaki

Pozostajemy w klimacie ziemniaczanym! Ziemniaki Hasselback - znany na całym świecie dodatek do potraw - pochodzą ze Szwecji. Ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken po raz pierwszy podano cienko ponacinane, pieczone ziemniaki. Sprawdzą się jako dodatek nie tylko do śledzi!

Kulinaria znają także inspirowane tym przepisem dynie w stylu Hasselback, która sprawdzi się w wielu, czasem nieoczywistych, połączeniach.

Wariacje na temat śledzi

Surströmming to kiszony śledź. Danie to jest charakterystyczne dla Szwecji i uważane za jedno z najdziwniejszych potraw świata, zresztą tak jak nasze kiszonki czy flaki wołowe. Połowy śledzi odbywają się w kwietniu i maju. Już wtedy świeże ryby poddaje się procesowi kiszenia w puszkach, które mają być gotowe na 24 czerwca, czyli święto powitania lata. Niestety zapach tej ryby często zniechęca podróżnych do jej spróbowania.

Oczywiście Szwedzi jedzą śledzie także w innych postaciach, choć niekiedy równie interesujących, np. w sosie kawowym z cynamonem...

Słodkie jak ze Szwecji

Dawniej cukier był niezwykle drogi i mało dostępny w Szwecji, dlatego stawał się oznaką dobrobytu. Z tego powodu Szwedzi potrafili słodzić wszystko i to w dużych ilościach. Dziś już odchodzą nieco od tego zwyczaju, choć i tak wiele dań w Szwecji może wydawać się mocno przesłodzone.

O tradycji spożywania słodyczy w Szwecji świadczą liczne przepisy na torty oraz to, że w tamtejszych miastach działają sklepy wyłącznie z czekoladą, cukierkami czy piankami.

O uwielbieniu do ciast świadczy choćby Kladdkakans dag czy dzień ciasta czekoladowego, który obchodzony jest w Szwecji 7 listopada. Kladdkakam czyli przysmak podobny do brownie podawana jest najczęściej na ciepło, z kleksem z bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych, posypana cukrem pudrem.

Cynamonowe i kardamonowe bułeczki, torcik migdałowy, ciasteczka szachownice, migdałowe babeczki, semla, przysmaki inspirowane batonikami Daim i czekoladą Marabou - szwedzkie słodkości można wymieniać bez końca. 

 

Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć "Smaklig måltid"! I oczywiście wygranej w meczu ze Szwedami na Euro!

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.