Partnerzy portalu
Cóż że ze Szwecji! Kulinarne inspiracje Horecatrends.pl Szwedzkie inspiracje kulinarne; fot. shutterstock.com / unsplash.com

Cóż że ze Szwecji! Kulinarne inspiracje Horecatrends.pl

Autor: Paulina Piwowarek Data: 22 czerwca 2021 22:53

Smaklig måltid - tak mówi się podając posiłek w Szwecji. Smacznego życzy się serwując nie tylko klopsiki, śledzie czy łososia. Kraj, z którego pochodzą rywale Polaków w meczu "o wszystko" w fazie grupowej Euro 2020, słynie z wielu nieoczywistych smaków i połączeń kulinarnych.

Podstawowe składniki tradycyjnej kuchni szwedzkiej to: ryby (śledzie, łososie), ziemniaki, nabiał i leśne owoce. Z mięs na stoły najczęściej trafiła dziczyzna (renifery) i boczek. Chłodny klimat wymagał kiedyś także opanowania sztuki długiego przechowywania produktów (solenie, suszenie, kiszenie). Te zaszłości są widoczne do dziś w kuchni tego kraju. 

Szwedzki stół

Z tradycjami omawianego dziś kraju nieodłącznie wiąże się szwedzki stół, czyli model gościnności znany dziś na przyjęciach niemal na całym świecie. Tradycja ta wywodzi się z dawien dawna w Szwecji, kiedy odległości pomiędzy domami były spore. Gospodarz nigdy nie był pewien, kiedy goście nadejdą. Szwedzki stół okazał się niezwykle pomocny. Ustawiano na stole wszystkie dania i przekąski, a goście sami decydowali co, kiedy zjedzą oraz kiedy wymienią talerz. 

Szwedzki obiad składa się z zazwyczaj z 5 posiłków. Najpierw podawane są przystawki, są to śledzie, twarde sery i pieczywo, później dania rybne, a następnie podawane są sałatki i zimne dania mięsne. Dopiero wtedy nadchodziła pora na ciepłe dania i dania bezmięsne. Wszystko wieńczył deser.

Tradycji i wariacji na temat szwedzkiej kuchni warto szukać w e-booku wydanym przez ambasadę w tym roku w Polsce z okazji Święta Narodowego Szwecji. Znajdują się w nim autorskie przepisy Michała Godynia, szefa kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji oraz czterech polskich blogerek, a także porady "zero waste" i wywiad z naszym Mistrzem Kuchni.

Klopsiki - najbardziej rozpoznawalne szwedzkie danie

Polacy znają podstawowe smaki Szwecji poprzez sklepy IKEA i koncept IKEA Food, który wychwala proste, smaczne i niedrogie dania, a wśród nich gwiazdę każdej restauracji meblarskiej sieci - klopsiki - köttbullar! Teraz dostępne są także w wersji wegańskiej!

To już danie, które obiegło cały świat i ma wielu naśladowców. Za oryginalnie szwedzkie uważane są te podawane z żurawiną.

Janssons frestelse - ziemniaczany klasyk kuchni szwedzkiej

Kolejnym tradycyjnym szwedzkim przepisem jest - także podawana na Boże Narodzenie - zapiekanka ziemniaczana, znana także jako Janssons frestelse czyli Pokusa Janssona. 

Nazwa tej potrawy pochodzi od nazwiska Pelle Janzona - dziewiętnastowiecznego śpiewaka operowego, który zaprosił do domu przyjaciół, po czym odkrył, że posiada w swojej kuchni jedynie ziemniaki, anchois, cebulę i odrobinę śmietany. Tak z połączenia przypadkowych składników powstał klasyk!

Hasselback - czyli nie tylko ziemniaki

Pozostajemy w klimacie ziemniaczanym! Ziemniaki Hasselback - znany na całym świecie dodatek do potraw - pochodzą ze Szwecji. Ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken po raz pierwszy podano cienko ponacinane, pieczone ziemniaki. Sprawdzą się jako dodatek nie tylko do śledzi!

Kulinaria znają także inspirowane tym przepisem dynie w stylu Hasselback, która sprawdzi się w wielu, czasem nieoczywistych, połączeniach.

Wariacje na temat śledzi

Surströmming to kiszony śledź. Danie to jest charakterystyczne dla Szwecji i uważane za jedno z najdziwniejszych potraw świata, zresztą tak jak nasze kiszonki czy flaki wołowe. Połowy śledzi odbywają się w kwietniu i maju. Już wtedy świeże ryby poddaje się procesowi kiszenia w puszkach, które mają być gotowe na 24 czerwca, czyli święto powitania lata. Niestety zapach tej ryby często zniechęca podróżnych do jej spróbowania.

Oczywiście Szwedzi jedzą śledzie także w innych postaciach, choć niekiedy równie interesujących, np. w sosie kawowym z cynamonem...

Słodkie jak ze Szwecji

Dawniej cukier był niezwykle drogi i mało dostępny w Szwecji, dlatego stawał się oznaką dobrobytu. Z tego powodu Szwedzi potrafili słodzić wszystko i to w dużych ilościach. Dziś już odchodzą nieco od tego zwyczaju, choć i tak wiele dań w Szwecji może wydawać się mocno przesłodzone.

O tradycji spożywania słodyczy w Szwecji świadczą liczne przepisy na torty oraz to, że w tamtejszych miastach działają sklepy wyłącznie z czekoladą, cukierkami czy piankami.

O uwielbieniu do ciast świadczy choćby Kladdkakans dag czy dzień ciasta czekoladowego, który obchodzony jest w Szwecji 7 listopada. Kladdkakam czyli przysmak podobny do brownie podawana jest najczęściej na ciepło, z kleksem z bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych, posypana cukrem pudrem.

Cynamonowe i kardamonowe bułeczki, torcik migdałowy, ciasteczka szachownice, migdałowe babeczki, semla, przysmaki inspirowane batonikami Daim i czekoladą Marabou - szwedzkie słodkości można wymieniać bez końca. 

 

Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć "Smaklig måltid"! I oczywiście wygranej w meczu ze Szwedami na Euro!

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz