Rosnący dziko czosnek niedźwiedzi robi furorę głównie w domowych kuchniach. Najczęściej zielone liście zbierane w parkach i lasach przerabiane są na pesto.
Hotel Perła Południa w Rytrze w Beskidzie Sądeckim radzi, jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego, które świetnie sprawdzi się jako marynata albo pasta do kanapek. Do przyrządzenia pesto z czosnku niedźwiedziego potrzebne będą: dwie garści czosnku niedźwiedziego (100g), słonecznik prażony, połówka cytryny, 100 ml oliwy extra Virgin i 2 łyżeczki soli.
Blogerka Mamaizonawkuchni z czosnku niedźwiedziego zrobiła:
- pesto-idealne na kanapki, do makaronu czy do chlebka z ziołami
- olej aromatyzowany czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawę z suszonym czosnkiem niedźwiedzim - idealną do marynat, do mięsa i sałatek.
Dietetyk Ewa Wantuch Vemagma podaje przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego z płatkami drożdżowymi nieaktywnymi.
Liść (leaflisc) proponuje z czosnku niedźwiedziego zrobić delikatną zupę na warzywnym bulionie.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.