×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Czosnek - 19 kwietnia to jego dzień. W kuchniach króluje ten niedźwiedzi
Pesto z czosnkiem niedźwiedzim. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

Czosnek - 19 kwietnia to jego dzień. W kuchniach króluje ten niedźwiedzi

Autor: KG/horecatrends Data: 19 kwietnia 2022 13:10

Rosnący dziko czosnek niedźwiedzi robi furorę głównie w domowych kuchniach. Najczęściej zielone liście zbierane w parkach i lasach przerabiane są na pesto.

Hotel Perła Południa w Rytrze w Beskidzie Sądeckim radzi, jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego, które świetnie sprawdzi się jako marynata albo pasta do kanapek. Do przyrządzenia pesto z czosnku niedźwiedziego potrzebne będą: dwie garści czosnku niedźwiedziego (100g), słonecznik prażony, połówka cytryny, 100 ml oliwy extra Virgin i 2 łyżeczki soli.

Blogerka Mamaizonawkuchni z czosnku niedźwiedziego zrobiła:
- pesto-idealne na kanapki, do makaronu czy do chlebka z ziołami
- olej aromatyzowany czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawę z suszonym czosnkiem niedźwiedzim - idealną do marynat, do mięsa i  sałatek.

Dietetyk Ewa Wantuch Vemagma podaje przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego z płatkami drożdżowymi nieaktywnymi. 

Liść (leaflisc) proponuje z czosnku niedźwiedziego zrobić delikatną zupę na warzywnym bulionie. 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz