×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Czym są tombik i butifarra i dlaczego podbiły serca smakoszy? Wyniki popularnego rankingu
Taste Atlas ogłosił ranking kanapek; fot. shutterstock.com

Czym są tombik i butifarra i dlaczego podbiły serca smakoszy? Wyniki popularnego rankingu

Autor: Paulina Piwowarek Data: 28 lutego 2023 13:22

Taste Atlas ogłosił wyniki kolejnego ze swoich smacznych rankingów. Tym razem na tapet wzięto kanapki i zestawiono te o najwyższych rekomendacjach. Na liście nie ma kanapek z Polski, są za to zarówno wymyślne przysmaki, jak i proste zestawienia smaków.

Najsmaczniejsze kanapki na świecie. Ranking Taste Atlas

Pierwsze miejsce w zestawieniu zajął turecki tombik nazywany także gobit kebab. To w skrócie kanapka z kebabem. To narodowe danie zamknięte jest w tureckim chlebku pide ekmek z dodatkiem cebuli, pomidorów i sałaty.

Drugą kanapką najlepiej ocenianą przez użytkowników portalu Taste Atlas jest peruwiańska butifarra. Ma ona długą tradycję związaną z walkami byków w republikańskiej Limie. Dziś kanapka jest podstawą przyjęć urodzinowych i często jako część typowego peruwiańskiego śniadania.

Butifarra składa się z chrupiącej białej bułki (roseta) wypełnionej jamón del país (gotowana szynka pieprzowa z dodatkiem czosnku), salsą, sałatą, rzodkiewką i chili.

Trzecie miejsce w rankingu Taste Atlas należy do argentyńskiej sandwich de Lomo wypełnionej jednym z najpopularniejszych steków w tym kraju. Ten przysmak lokalnego street foodu to piętrowe dzieło zamknięte w białej bułce, na które składają się także: pomidory, cebula, sałata, majonez, sos chimichurri, szynka, ser i jajko sadzone.

Amerykańskie kanapki bardzo popularne

Na czwartym miejscu uplasowała się amerykańska kanapka Spiedie z marynowanym i grillowanym mięsem, a na piątym - wietnamski bánh mì heo quay z pieczonym boczkiem.

Co ciekawe, wśród 50 najlepiej ocenianych kanapek na świecie znalazło się 16 rodem z USA i ani jednej z Polski. Czy nasze kazjerki z szynką i jajkiem sadzonym, pastą jajeczną lub ze śledziem albo pajda chleba ze smalcem nie zasługują na uznanie?

Rankingi Taste Atlas - metodologia

Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.

Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki. 

Ostatnio Taste Atlas ogłosił wyniki rankingu na najlepsze wypieki.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz