Partnerzy portalu
David Gaboriaud: cena kluczowym czynnikiem przy wyborze lokalu (wywiad) Ludzie zwracają uwagę na wydatki w restauracjach i cena dzisiaj odgrywa ważną rolę. Chcemy tak średnio wydać ok. 35 zł za potrawę – powiedział David Gaboriaud w rozmowie z Jakubem Szymankiem z horecatrends.pl. / fot. facebook.com/DavidGaboriaudOfficial

David Gaboriaud: cena kluczowym czynnikiem przy wyborze lokalu (wywiad)

Goście zwracają uwagę na wydatki w restauracjach i cena dzisiaj odgrywa ważną rolę – mówi David Gaboriaud w rozmowie z Jakubem Szymankiem z horecatrends.pl.

Autor: Jakub Szymanek Data: 13 czerwca 2021 18:00

Jakub Szymanek: Polacy coraz częściej rezygnują z jedzenia mięsa i stawiają na dania roślinne. Jak oceniasz ten trend?

David Gaboriaud: Rzeczywiście trendem jest odchodzenie od jedzenia mięsa na co dzień i ograniczenie konsumpcji na rzecz znalezienia lepszej jakości mięsa lub zostawienia na przykład wyłącznie na weekend. Mamy lato, sezon grillowy, a Polacy uwielbiają grillować karkówki czy kiełbaski. Natomiast widać po różnych badaniach, że zwłaszcza młodzi ludzie decydują się na ograniczanie mięsa lub przejście na wegetarianizm lub weganizm.

Warto przy tym zwrócić uwagę na fakt, że coraz więcej restauracji, zwłaszcza w dużych polskich miastach, ale i mniejszych, wprowadza do swojego menu propozycje wegetariańskie i wegańskie. Także w sklepach wielkoformatowych, średnich i convenience jest coraz większa oferta dań gotowych dla wegan i wegetarian. Widzę, że jest trend odchodzenia od mięsa, ale pamiętajmy, że żyjemy w kraju, który ma prawie 40 milionów obywateli i ciężko, żeby wszyscy nagle zmienili swoje nawyki, a Polak średnio konsumuje do 60 kg mięsa rocznie, co jest dużo więcej niż wskazują wskaźniki WHO.

Nadal w Polsce króluje drób i wieprzowina. Mięso bywa tańsze od warzyw, więc ciężko namówić ludzi do zmiany nawyków żywieniowych i tego, żeby zamiast mięsa wybierali warzywa. Ale mimo tego myślę, że ludzie będą odchodzić dalej od mięsa na rzecz warzyw.

Podczas pandemii kolejnymi przepisami w mediach społecznościowych zarażałeś modą na gotowanie w domu. Czy według Ciebie ponowne otwarcie gastronomii sprawi, że trend na gotowanie zaniknie czy jednak pozostanie z nami na dłużej?

Myślę, że to się równoważy. Nie ma takiego jeszcze boomu w restauracjach, może dlatego, że to jest jeszcze świeża sprawa. Aczkolwiek myślę, że ten sezon letni będzie bardzo dobry dla restauracji, bo ludzie wracają do lokali. Gotowanie w domu to zupełnie inne doświadczenia niż wyjście do restauracji, gdzie mamy obsługę kelnerską, która serwuje nam wina, możemy spróbować różnych dań z kuchni całego świata i to jest cała przyjemność z wychodzenia do restauracji, czego brakowało przez lockdown. Pytanie, czy ruch w restauracjach wróci do tego stanu, jak to wyglądało przed pandemią? Mam nadzieję, dla restauratorów, że tak.

Z kolei co do gotowania w domu, moim zdaniem zostanie takie gotowanie weekendowe w gronie rodziny i znajomych np. na balkonie, tarasie czy w ogrodzie lub podczas wyjazdów na wakacje, gdzie można pozwolić sobie na wspólne gotowanie. Wtedy nie idziemy do restauracji, tylko zamawiamy dobrej jakości składniki i wspólnie grillujemy. Natomiast pewnie po lecie, jak pogoda zmieni się na gorszą, powróci częstsze gotowanie w domu. To jest takie cykliczne gotowanie.

Powiedzieliśmy o zmieniających się trendach jedzeniowych i ponownym otwarciu gastronomii. Idąc w tym kierunku, co Twoim zdaniem będzie istotnym czynnikiem decydującym o wyborze konkretnego lokalu?

Myślę, że ludzie zwracają uwagę na wydatki w restauracjach i cena dzisiaj odgrywa ważną rolę. Chcemy tak średnio wydać ok. 35 zł za potrawę, a do tego jeszcze dochodzą napoje. Tak to będzie wyglądać w tygodniu. Może w weekendy będziemy się decydować wydawać więcej podczas wyjść do lokalu. Aczkolwiek cena będzie kluczowym czynnikiem przy wyborze lokalu. Ciągle popularne będą food trucki i restauracje szybkiej obsługi, ale i tutaj cena będzie grała dużą rolę. Chociaż niektórzy po lockdowanie chcą teraz wyjść, zaszaleć i wydać więcej pieniędzy w restauracji, ale to pojedyncze przypadki. Natomiast zobaczymy, jak to lato i wakacje w gastronomii będą wyglądać w tym roku. Podobnie ma się sytuacja z hotelarstwem. Z roku na rok ta sytuacja w HoReCa zmienia się, sam jestem jej ciekaw i będziemy mogli to ocenić dopiero po wakacjach.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.