Partnerzy portalu
David Gaboriaud: cena ma znaczenie dla gości lokalu David Gaboriaud w rozmowie z Jakubem Szymankiem z horecatrends.pl opowiedział o podejściu konsumentów do gotowania w domu i wychodzenia do restauracji. / fot. PTWP

David Gaboriaud: cena ma znaczenie dla gości lokalu

Chcemy tak średnio wydać ok. 35 zł za potrawę, a do tego jeszcze dochodzą napoje. Cena jest kluczowym czynnikiem przy wyborze lokalu – powiedział w rozmowie z Horecatrends.pl David Gaboriaud.

Autor: Jakub Szymanek Data: 04 sierpnia 2021 21:20

Podczas pandemii kolejnymi przepisami w mediach społecznościowych zarażałeś modą na gotowanie w domu. Czy według Ciebie lato i wyjścia ludzi do restauracji sprawią, że trend na gotowanie zaniknie czy jednak pozostanie z nami na dłużej?

Myślę, że to się równoważy. Aczkolwiek myślę, że ten sezon letni będzie bardzo dobry dla restauracji, bo ludzie wrócili do lokali. Gotowanie w domu to zupełnie inne doświadczenia niż wyjście do restauracji, gdzie mamy obsługę kelnerską, która serwuje nam wina, możemy spróbować różnych dań z kuchni całego świata i to jest cała przyjemność z wychodzenia do restauracji, czego brakowało przez lockdown. 

Z kolei co do gotowania w domu, moim zdaniem zostanie takie gotowanie weekendowe w gronie rodziny i znajomych np. na balkonie, tarasie czy w ogrodzie lub podczas wyjazdów na wakacje, gdzie można pozwolić sobie na wspólne gotowanie. Wtedy nie idziemy do restauracji, tylko zamawiamy dobrej jakości składniki i wspólnie grillujemy. Natomiast pewnie po lecie, jak pogoda zmieni się na gorszą, powróci częstsze gotowanie w domu. To jest takie cykliczne gotowanie.

Co Twoim zdaniem jest istotnym czynnikiem decydującym o wyborze konkretnego lokalu?

Goście zwracają uwagę na wydatki w restauracjach i cena dzisiaj odgrywa ważną rolę. Chcemy tak średnio wydać ok. 35 zł za potrawę, a do tego jeszcze dochodzą napoje. Cena jest kluczowym czynnikiem przy wyborze lokalu. Chociaż niektórzy po lockdowanie chcą teraz wyjść, zaszaleć i wydać więcej pieniędzy w restauracji, ale to pojedyncze przypadki. Natomiast zobaczymy, jak to lato i wakacje w gastronomii będą wyglądać w tym roku. Podobnie ma się sytuacja z hotelarstwem. Z roku na rok ta sytuacja w HoReCa zmienia się, sam jestem jej ciekaw i będziemy mogli to ocenić dopiero po wakacjach.

Czytaj również: David Gaboriaud: trendem jest odchodzenie od jedzenia mięsa

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.