Partner portalu
David Gaboriaud o świętach: Od kilku lat łączymy francuskie zwyczaje z polskimi fot. materiały prasowe

David Gaboriaud o świętach: Od kilku lat łączymy francuskie zwyczaje z polskimi

Naszą świąteczną podróż po kuchni postanowiliśmy skierować tym razem poza polskie granice i spróbować obcych smaków. A jeśli mowa o jedzeniu z różnych zakątków świata, wówczas pojawia się u nas David Gaboriaud, który swoją osobą idealnie łączy m.in. kuchnię polską z francuską. Zobaczcie, jak wyglądają przygotowania Davida do świąt. Jakie potrawy zagoszczą na jego wigilijnym stole oraz jak radzi sobie z jedzeniem, które zostaje mu po świętach.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 23 grudnia 2019 16:01

Horecatrends.pl: Co koniecznie znajdzie się na Twoim świątecznym stole?

David Gaboriaud: Z domu rodzinnego wyniosłem tradycję dzielenia się opłatkiem w Wigilię Bożego Narodzenia. W dzieciństwie mama pielęgnowała polskie tradycje i dbała o to, aby w Święta nie zabrakło barszczu z uszkami, pierogów, makowca i sernika. Od kilku lat łączymy francuskie zwyczaje z polskimi. Na przystawkę serwujemy terrine z foie gras, którą przygotowuje tato, są także ostrygi, langustynki i inne owoce morza. Na główne danie pieczony kapłoń, gęś lub indyk z różnymi dodatkami. A na deser nie może zabraknąć polskiego sernika i makowca, moi bracia i tato je uwielbiają!

W trakcie przygotowań do świąt, w kuchni stawiasz na tradycyjne przepisy czy nowoczesne rozwiązania? Skąd czerpiesz inspiracje?

Lubię zarówno tradycyjne dania polskie i francuskie. Co roku staram się dodać do menu coś nowego, świeżego albo dorzucić do przepisów jakiś nowy twist. Śledzika można zrobić na wiele tradycyjnych sposobów albo z własnym twistem np. smażony w panierce panko, podany z majonezem z jalapeno. Paszteciki do barszczu smakują wybornie jeśli zamiast klasycznej kapusty użyjemy koreańskie kimchi i zawiniemy je w ciasto francuskie a nie drożdżowe.

Inspiracje czerpię z życia, podróży, książek, spotkania z ciekawymi osobami i z internetu. Ze względu na swoje pochodzenie francusko-polskie inspiracje czerpię zarówno z kuchni francuskiej jak i staropolskiej. W kuchni francuskiej, w zależności od regionu, w którym jesteś, zjesz owoce morza, ryby, ślimaki, ptactwa, foie gras, pyszne desery jak popularna „buche de Noel” (roladka z ciasta biszkoptowego) popijając pysznym szampanem.

W przedwojennej polskiej kuchni na świątecznych stołach znalazły się paszteciki z nadzieniem rybnym, jarmuż z kasztanami, sandacz z jajkami, zupy migdałowe i wiele więcej. To daje dużo możliwości, aby poeksperymentować!

Często zdarza się, że po świętach w wielu domach zostaje sporo jedzenia. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia po świętach?

Przede wszystkim należy planować menu i zakupy z kartką i długopisem w ręku. Można łatwo wpaść w szał zakupowy i kupić to, co nie jest potrzebne. Planując jadłospis na święta, warto wprowadzić coś nowego, ten „twist”, o którym wspomniałem wyżej. Należałoby także zapytać rodzinę i przyjaciół o ewentualne zmiany w diecie i potencjalne alergie. Dzisiaj coraz więcej osób nie toleruje laktozy, glutenu, orzechów itp. a kryją się wszędzie, w pierogach, zupach, daniach i deserach świątecznych. Żyjemy w przekonaniu, że w Święta koniecznie musi być stół pełen produktów w imieniu tradycji. Tylko kto to zje? Nasz żołądek nie zrobi się nagle większy :)

Jeśli już nam zostało sporo jedzenia, to pierogi można zamrozić, a buraki z zakwasu buraczanego jeszcze raz przerobić na zakwas, mieszając ze świeżymi lub zrobić z nich sok, dodać do surówek, upiec i zmiksować na humus. Barszcz i grzybową przecedzić, a bulion zamrozić w słoikach.

Z głów i korpusów karpia czy innych ryb wyjdzie smaczna zupa rybna, którą z kolei można zamrozić. Resztki ze smażonych ryb można przechować w zalewie octowej. Sałatka jarzynowa z warzyw po rosole z majonezem sama w sobie jest trochę zero waste.

Jak widać sposobów na niemarnowanie resztek po świętach jest wiele, ale najlepszym są jednak świadome i mądre zakupy!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.