Partnerzy portalu
David Gaboriaud o Wielkanocy w kuchni: Tradycja jest ważna, ale niektóre dania można twistować (wywiad) David Gaboriaud, fot. Mia Docci

David Gaboriaud o Wielkanocy w kuchni: Tradycja jest ważna, ale niektóre dania można twistować (wywiad)

David Gaboriaud pochodzi z rodziny polsko – francuskiej. Od najmłodszych lat fascynuje się kuchnią. Gotuje, podróżuje i edukuje na temat jedzenia. Z okazji świąt porozmawialiśmy z Davidem o wielkanocnych tradycjach w Polsce i Francji oraz jego świątecznych przygotowaniach w kuchni.

Autor: Jakub Szymanek/Horecatrends.pl Data: 20 kwietnia 2019 11:00

Horecatrends.pl: Jak spędzasz Święta Wielkiej Nocy? Patrząc na Twoje korzenie, czy przeplatasz ze sobą polskie tradycje z francuskimi?

David Gaboriaud: Raz na dwa lata spędzam Wielkanoc z rodzicami i braćmi w Alpach. A kolejny rok jestem w Polsce i staram się to przeplatać w ten sposób, żeby być z polską rodziną tutaj w Polsce, a z kolei z francuską we Francji. W Polsce lubię eksperymentować na święta, jeździć po kraju i obserwować, jak wygląda Wielkanoc w poszczególnych regionach Polski np. kiedyś w Zakopanem uczestniczyłem w Lany Poniedziałek na Kalatówkach w imprezie narciarskiej, podczas której prezentowano, jak jeździło się w latach przedwojennych na drewnianych nartach z klasycznymi wiązaniami, skórzanymi butami i bambusowymi kijkami. Pokazano sprzęt i ubranie z tamtego okresu. Wziąłem w tym udział i jeździłem ubrany jak francuski pionier sportów zimowych z dawnych czasów. Jest to interesująca atrakcja dla młodych ludzi. Innym razem spędzałem święta w Łowiczu, gdzie kobiety na święta ubierają się w tradycyjne stroje świąteczne dla tego regionu. Do tego pięknie udekorowane jest samo miasto. Zrobiło to na mnie i moich zagranicznych znajomych pozytywne wrażenie.

Jakie są różnice między Wielkanocą w Polsce i Francji?

W Polsce zdecydowanie dużo więcej dzieje się niż we Francji, chociażby ze względów religijnych. W Polsce święta trwają kilka dni, a we Francji tylko jeden. Stół Wielkanocny w Polsce jest dużo bardziej „bogato” zastawiony, chodzi mi tutaj o jedzenie i dekoracje jak np. palmy czy pisanki. Jest koszyk wielkanocny, którego nie ma we Francji. Na pewno we Francji jest skromniej. Nie robi się tych wszystkich potraw na taką skalę jak w Polsce.

Podoba mi się, że w Polsce pielęgnują się tradycje, a śmigus dyngus to zdecydowanie dla mnie najlepsza część całych Świąt. We Francji nie ma takiej tradycji. Z kolei tam w czasie świąt szuka się słodyczy w ogródkach np. zajączków czy jajek w czekoladzie. Jest to na tyle popularne, że poza prywatnymi ogródkami, słodycze są poukrywane w parkach miejskich i mnóstwo dzieci chodzi i ich szuka. W Polsce ta tradycja powoli rodzi się, ale nie jest jeszcze tak popularna.

Wspomnieliśmy o kulturze, a jak z potrawami świątecznymi u Ciebie? Przygotowujesz jakieś specjalne danie z tej okazji?

Danie, które jemy we Francji podczas świątecznego obiadu to jagnięcina. Może być udziec lub łopatka jagnięca pieczone krótko na różowo lub długo ok. 7. godzin w niskiej temperaturze. Wtedy mięso jest delikatne, rozpływa się ustach, ponieważ konfitowało się we własnym tłuszczu i nawet nie potrzeba noża, aby je pokroić. Można je jeść łyżką. Jagnięcinę podajemy z fasolą flażoletką lub młodymi francuskimi ziemniakami i dużą sałatką z różnymi liśćmi z wiosennych sałat. Jagnięcina może być również grillowana i wówczas, jeśli pogoda pozwala, jemy obiad w ogrodzie. Na deser we Francji wypiekamy lub kupujemy tarty, briosz i desery czekoladowe, a do kawy nie może zabraknąć czekoladek znalezionych w ogródku.

Jagnięcinę przyrządzam również podczas świąt w Polsce. Natomiast będąc tutaj na Wielkanoc z racji, że jestem pół Polakiem lubię dodawać z mamą do tego polskie smaki jak np. rzeżucha, sałatki warzywne z majonezem. Żeby pielęgnować tradycje, polskie dania podajemy we Francji, a francuskie w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    Bardzo lubię Pana Davida. Jest niesamowicie kreatywnym i pozytywnym człowiekiem. Chętnie poznalabym jego propozycje na vege pasztety 😉

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.