Partnerzy portalu
David Gaboriaud: Polacy otwierają się na francuskie produkty i kuchnię (wideo) David Gaboriaud, fot. Mia Docci

David Gaboriaud: Polacy otwierają się na francuskie produkty i kuchnię (wideo)

Coraz bardziej popularna wśród Polaków stała się turystyka kulinarna. Chętnie poza kulturą danego kraju poznajemy także jego kuchnię. O najczęściej wybieranych smakach świata opowiada nam David Gaboriaud, kucharz i podróżnik. David Gaboriaud będzie prelegentem XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu, które odbędzie 4-5 listopada w Hotelu Sheraton w Warszawie. ZAPRASZAMY! Zarejestruj się już dziś!

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 17 października 2019 08:05

Według Davida najchętniej wybieranym kierunkiem przez Polaków jest Azja.

– Polacy wybierają się najczęściej do Azji. I to jest trend, który obserwujemy już od wielu lat i który cały czas się rozwija. Natomiast także Europa da się lubić. Zwłaszcza Włochy są kierunkiem bardzo popularnym wśród Polaków. Na pewno Hiszpania i Portugalia, gdzie szukamy nie tylko dobrego jedzenia, ale i dużo słońca. A ostatnio także małe wyspy jak np. Cypr, Malta. O dziwo wyspa Zanzibar jest bardzo popularna wśród Polaków. Takie nieoczywiste kierunki stają się popularne – tłumaczy David Gaboriaud.

 

Zdaniem kucharza, który ma polsko–francuskie korzenie, Francja dla Polaków stała się intrygującym krajem pod względem kulinarnym i produktowym.

– Dzisiaj coraz mniej osób patrzy na kuchnię francuską przez pryzmat ekskluzywnych restauracji, białych rękawiczek, żabich udek i ślimaków. Mamy wydarzenia promujące kuchnię francuską w Polsce. Jest coraz więcej produktów dostępnych, nawet słynnych ślimaków, które można kupić mrożone świetnej jakości wykonane przez polskie marki. Owszem ślimaki są symbolem kuchni francuskiej, ale nie tylko to jemy. Mamy świetne francuskie wędliny, sery dostępne w Polsce w sklepach z francuską żywnością. Mamy w Warszawie piekarnie, które pieką francuskie pieczywo. Polacy otwierają oczy na francuskie produkty i kuchnię – dodaje. 

David Gaboriaud będzie prelegentem XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu, które odbędzie 4-5 listopada w Hotelu Sheraton w Warszawie. ZAPRASZAMY! Zarejestruj się już dziś!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.