Partnerzy portalu
David Gaboriaud: Wszystko opiera się na świeżym, dobrym produkcie David Gaboriaud, fot. PTWP

David Gaboriaud: Wszystko opiera się na świeżym, dobrym produkcie

W zależności czy robisz kuchnię skandynawską, azjatycką czy klasyczną kuchnię polską, wszystko opiera się na świeżym, dobrym produkcie – mówi serwisowi Horecatrends.pl David Gaboriaud.

Autor: Jakub Szymanek/Horecatrends.pl Data: 24 października 2018 11:47

David Gaboriaud będzie prelegentem XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu, które odbędzie 5-6 listopada w Hotelu Sheraton w Warszawie. ZAPRASZAMY! Zarejestruj się już dziś!

David Gaboriaud w rozmowie z portalem zwrócił uwagę na różne style gotowania i rodzaje kuchni. Zdaniem kucharza w każdej z nich najważniejsze są świeże i dobre produkty. To one stanowią o sile danej kuchni.

– Moim zdaniem kuchnia dzieli się na kilka stylów i epok. Kilka lat temu bardzo głośno mówiło się o kuchni i stylu skandynawskim – minimalistycznym, oczyszczonym ze wszystkiego, bliskiemu powrotu do natury. Wszyscy szli i nadal idą w tym kierunku. Także pod kątem designu. Później był czas kuchni azjatyckiej i jej wyrazistych smaków. Jest też kuchnia klasyczna, w której liczy się ciągłość. Podróżując po kraju, zauważam zainteresowanie sezonowością i naturalnością, co podkreślam po raz kolejny, ale jest to naprawdę obecny trend, który znajdziemy w każdym regionie Polski. W zależności czy robisz kuchnię skandynawską, azjatycką czy klasyczną kuchnię polską, wszystko opiera się na świeżym, dobrym produkcie. Można zrobić zupę pho z polskich składników. Wystarczy dobry jesiotr, bulion i warzywa. Kuchnia autorska zawsze obroni się – tłumaczy David Gaboriaud.

Kucharz pozytywnie ocenia polski rynek gastronomiczny. Uważa, że naszymi, rodzimymi produktami możemy chwalić się światu.

– Uważam, że na tle innych państw nie mamy, czego wstydzić się. Jest coraz więcej utalentowanych kucharzy, którzy - jestem pewien - za kilka lat dostaną gwiazdki. Niektórzy z nich mają już swoje wyróżnienia, a będą kolejni. Oni w zaskakujący sposób łączą swoje smaki z dzieciństwa, dodając do tego nutę zapożyczoną z innych kuchni i na tym polega kuchnia autorska. Jeśli kucharze w restauracjach wykorzystują polskie, świeże i dobre produkty, i miksują je z technikami pożyczonymi z rożnych stron świata, to wygrywają, a ich kuchnią interesują się wszyscy dookoła – wyjaśnia.

– Ludzie będą uprawiać turystkę typowo kulinarną, żeby poznać nasze dobre produkty, a mamy, czym pochwalić się na zachodzie. Coraz więcej mediów zagranicznych pozytywnie pisze o Polsce pod kątem jedzenia, podkreślając, że są u nas niesamowite wina, sery, kiszonki i cała masa różnych innych produktów oraz utalentowanych kucharzy – podsumowuje. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.