Partnerzy portalu
Diet coach Katarzyna Gubała o kuchni wege w czasach pandemii koronawirusa (wywiad) Katarzyna Gubała, fot. materiały prasowe

Diet coach Katarzyna Gubała o kuchni wege w czasach pandemii koronawirusa (wywiad)

W Polsce na nowo w domach zagościła kuchnia jarska. Podczas epidemii lepimy pierogi i zamawiamy zdrowsze dania z działających restauracji. Dla branży HoReCa to trudny czas, ale też okazja na spojrzenie z innej perspektywy, uważa Katarzyna Gubała, szkoląca na co dzień szefów kuchni z diety wege i diet wykluczeniowych.

Autor: horecatrends.pl Data: 31 marca 2020 15:20

W dobie koronawirusa zaczynamy mieć także roślinną rewolucję, a właściwie jej nagłe przyspieszenie. Jak to możliwe?

Katarzyna Gubała: Ceny nawet kiepskiej jakości mięsa astronomicznie szybują do góry, naukowcy biją na alarm, żeby zacząć się wreszcie zdrowiej odżywiać podczas pandemii, a Polacy przerzucają się na domowe pieczenie chleba i lepienie pierogów. Kuchnia jarska zaczyna dominować w polskich domach. To jest prawdziwa rewolucja. Według badań, które przeprowadził Nielsen w Ameryce nastąpił znaczny wzrost zakupów związanych z kuchnią roślinną. To niesamowite, ale aż o 230 procent więcej kupiono w USA suchej fasoli i o 156 procent więcej ciecierzycy. Ale na tym nie koniec. Bo chociaż Amerykanie kupili o prawie 250 procent więcej produktów mlecznych, to najbardziej zaskakujący jest fakt, że aż o 476 procent wzrosły zakupy mleka owsianego, czy jak kto woli napoju owsianego! To pokazuje trend w jakim zmierza Ameryka zarówno w swojej diecie, jak i zapasach, które są robione na wypadek dłuższego pozostania w domu.

A jak to wygląda w Polsce?

Mamy podobną tendencję także w kraju. Immunolodzy z Polskiej Akademii Nauk opublikowali listę zaleceń na czas epidemii koronawirusa. I tutaj wśród zaleceń znajdziemy: „przejście na dietę roślinną, a już w szczególności unikanie konsumpcji surowego mięsa i mleka”. Do tego sen, unikanie stresu i oczywiście jak najczęstsze mycie rąk. Autorami opracowania są: prof. dr hab. n. med. Dominika Nowis, Zakład Medycyny Genomowej, Warszawski Uniwersytet Medyczny oraz prof. dr hab. n. med. Jakub Gołąb, Zakład Immunologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny. Oczywiście przejście na dietę roślinną z dnia na dzień może być dla wielu Polaków trudne. Warto pamiętać, ze dieta wegetariańska czy wegańska to dieta wykluczeniowa, oznaczająca, że zamiast mięsa powinniśmy jeść inne produkty, jak rośliny strączkowe, kasze, produkty pełnoziarniste czy zielone warzywa. To bardzo ważne, aby zrobić to z głową. Na szczęście pomagają nam w tym stworzone przez ekspertów programy pomocne w sieci np. „Zostań wege na 30 dni” Fundacji Viva. To zarówno aplikacja, jak i codzienne powiadomienia mailowe, które pomogą nam każdego dnia zaplanować i stworzyć zbilansowane dania. Dobrym pomysłem jest także np. korzystanie z przepisów z jednej z moich książek „Wege w kwadrans”, czyli 125 przepisów z szybkimi daniami wege do zrobienia w piętnaście minut. W czasie, gdy czasu mamy jak na lekarstwo, może to być zbawienna pozycja. Za to Stowarzyszenie „Otwarte klatki” uruchomiło platformę z webinarami dla producentów bezmięsnej żywności. Dzieje się naprawdę dużo!

Jak kuchnia wege ma się do pogarszającej się w tej chwili coraz bardziej sytuacji branży HoReCa?

To czas na przeformatowanie swoich sił i możliwości. I choć to niezwykle trudny moment dla naszej branży to może też płynąć z niego coś dobrego – możemy spojrzeć na nasze działania od innej strony. Bo skoro klienci, a nawet naukowcy głośno namawiają do opcji wege – to może jest to moment, żeby spróbować? Może warto w czasie, kiedy nasza restauracja czy hotel nie działają – spojrzeć innym okiem na nasze menu, na opcje i udogodnienia dla wege klienta? Może w naszym cateringu w czasach koronawirusa warto zaproponować więcej opcji wege? A może warto pomyśleć nad zmianą na bardziej zielone, kiedy już to wszystko się skończy? Roślinne zabiegi w hotelowym SPA, kosmetyki nie testowane na zwierzętach w hotelowych pokojach, śniadania bez boczku i kiepskich parówek, za to z roślinnym mlekiem w opcji standard? To oczywiście tylko kilka pomysłów. Taka moja podpowiedź. Na co dzień współpracuję z hotelami, szefami kuchni i widzę, jaka w nich jest potrzeba tej zielonej kuchni, ten głód wiedzy. Warto wykorzystać ten trudny czas do spojrzenia na własny biznes z nowej perspektywy. Może nawet tańszej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.