Nuggetsy, to obok frytek czy Big Maca jedna z kultowych pozycji w menu McDonald's. Podobne kawałki kurczaka można przyrządzić także samemu, w domu. Jak to zrobić?
Kurczak McNuggets istnieje w menu McDonald's od późnych lat 70., a receptura była testowana i zmieniana przez lata. Bez względu na to, jakie zmiany wprowadzono, nuggetsy są chrupiące na zewnątrz i miękkie i puszyste w środku. Mają idealną ilość soli i są smażone przez idealną ilość czasu.
Lista składników:
Krok 1. Umieść kurczaka w robocie kuchennym z solą i jednym jajkiem. Miksuj do uzyskania konsystencji pasty.
Krok 2. W płytkiej misce umieść skrobię kukurydzianą. Używając mokrych dłoni, weź garść zmiksowanego kurczaka i uformuj bryłki nuggetsów. Obtocz je skrobią kukurydzianą, strząśnij nadmiar i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3. W dużej misce wymieszaj wodę, jedno jajko, musztardę, czosnek i cebulę w proszku, mielony pieprz i mąkę uniwersalną. Powinno powstać gęste, ale lejące ciasto. Umieść po jednym nuggecie w cieście i ułóż z powrotem na blasze.
Krok 4. Przed smażeniem najlepiej zamrozić nuggetsy na godzinę w zamrażarce.
Krok 5. Nuggetsy można piec beztłuszczowo w piekarniku na blasze lub w głębokim tłuszczu (w temperaturze 180 stopni C). W głębokim tłuszczu smażymy je przez 5 minut. Następnie pozwalamy nuggetsom z kurczaka odsączyć się na papierowym ręczniku przez 3-4 minuty, a później ponownie smażymy tę samą porcję przez 5 minut. Dzięki temu kurczak upiecze się do końca i nie ściemnieje.
Krok 6. Nuggetsy podajemy na ciepło z dowolnym sosem do maczania i frytkami z piekarnika.
Nuggetsy można także przygotować w wersji pikantnej i to z całych, niemiksowanych kawałków kurczaka. Dodatkowo - z zastosowaniem solanki, która zmiękczy wcześniej mięso. Dobrze nada się do tego kombinacja soku z ogórków i mleka. Dzięki temu domowe nuggetsy będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Lista składników:
Krok 1. Umieść kawałki kurczaka w dużej torbie z zamkiem błyskawicznym. Wlej sok z ogórków, mleko i ostry sos do torebki i zamknij. Potrząśnij kilka razy i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc.
Krok 2. W dużej misce wymieszaj mąkę, bułkę tartą, czosnek w proszku, sól, pieprz, paprykę i cukier puder.
Krok 3. Odcedź kurczaka z soku z ogórków kiszonych. Pracując partiami, obtocz kawałki kurczaka w panierce, upewniając się, że wszystkie strony są pokryte.
Krok 4. Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w rondlu i smaż partiami w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Powinno to zająć do 5 minut na partię.
Krok 5. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz z oleju na papierowym ręczniku. Podawaj ciepłe.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.