W Holandii roślinne zamienniki są już tańsze niż mięso - pokazuje badanie Questionmark przeprowadzone na zlecenie ProVeg International.
Mięso, nabiał, warzywa, owoce, chleb, benzyna... wszystko podrożało z powodu inflacji i wysokich cen surowców. Wszystko, z wyjątkiem roślinnych alternatyw mięsnych - przekonuje ProVeg.
Podczas gdy ceny mięsa gwałtownie wzrosły, roślinne alternatywy mięsa sprzedawane w Holandii stały się tańsze - wynika z nowych danych zebranych przez firmę Questionmark na zlecenie holenderskiego oddziału organizacji ProVeg International.
ProVeg i Questionmark po raz pierwszy w lutym 2022 r. systematycznie zbadały różnice cenowe między produktami zwierzęcymi a roślinnymi substytutami. Następnie ponownie zbadali różnice w czerwcu tego roku i odkryli, że wiele się zmieniło.
Naukowcy odkryli następujące zmiany cen:
Naukowcy porównali najtańsze produkty mięsne pochodzenia zwierzęcego z najtańszymi powiązanymi alternatywami mięsnymi pochodzenia roślinnego. Produkty o porównywalnej wielkości porcji były zawsze porównywane na podstawie ich ceny za kilogram. Porównano łącznie 36 różnych produktów.
W lutym burgery wegetariańskie, mięso mielone i kawałki kurczaka były tańsze lub mniej więcej w tej samej cenie w 44% przypadków; teraz są tańsze lub mniej więcej w tej samej cenie w 66% przypadków.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.