Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką. Podobno zajadano się nim już w średniowieczu, ale dopiero w XX wieku zyskało popularność na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA.
Ile głów, rąk do pracy tyle pomysłów i przepisów na ciasto marchewkowe.
Co ciekawe marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Wtedy cukier był towarem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki.
Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe dotarła do Stanów Zjednoczonych. Niskobudżetowy przysmak szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w kafejkach i restauracjach.
W Polsce również coraz częściej używa się marchewki jako składnika ciast. W jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew - jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.
Marchew to samo dobro: wzmacniają układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu, nadają skórze zdrowy wygląd a w 100 g surowej marchewki jest jedynie 27 kcal.
To warzywo o właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych - o czym decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze - m.in. beta-karoten, który wzmaga opaleniznę ale i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.