Partnerzy portalu
Dzień Ciasta Marchewkowego. Skąd pochodzi ciasto z tym warzywem? 3 lutego to Dzień Ciasta Marchewkowego. Marchew ma mnóstwo, pozytywnie wpływających na zdrowie, właściwości odżywczych/fot. shutterstock

Dzień Ciasta Marchewkowego. Skąd pochodzi ciasto z tym warzywem?

Autor: MB Data: 03 lutego 2022 11:16

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką. Podobno  zajadano się nim już w średniowieczu, ale dopiero w XX wieku zyskało popularność na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA.

Ciasto marchewkowe - skąd się wzięło

Ile głów, rąk do pracy tyle pomysłów i przepisów na ciasto marchewkowe.

Co ciekawe marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Wtedy cukier był towarem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki.

Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe dotarła do Stanów Zjednoczonych. Niskobudżetowy przysmak szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w kafejkach i restauracjach. 

W Polsce również coraz częściej używa się marchewki jako składnika ciast. W jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew - jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.

Marchew - jakie ma właściwości

Marchew to samo dobro: wzmacniają układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu, nadają skórze zdrowy wygląd a w 100 g surowej marchewki jest jedynie 27 kcal.

To warzywo o właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych - o czym decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze - m.in. beta-karoten, który wzmaga opaleniznę ale i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku i może ochronić przed rozwojem nowotworów.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz