Kawior to solona ikra ryb jesiotrowatych, łososiowatych, dorszowatych lub innych ryb. 18 lipca w Dzień Kawioru sprawdzamy, jak podają go polskie restauracje.
Restauracja Sarzyński w Lublinie w Dniu Kawioru serwuje placki ziemniaczane z wędzonym sumem, creme fraiche ze szczypiorkiem oraz z kawiorem.
Gdańska restauracja Mystery ma w swoim menu raviolli ze ślimakami podane na sosie buerre blanc z kawiorem i pianką z prosecco.
Kazoku Sushi w Wieliczce proponuje gościom Uramaki Surimi - w skład rolki wchodzą:
paluszki surimi, awokado, ostry majonez, marynowana rzodkiew i kawior z latających ryb.
W Crazy Butcher z Gdańska kawior to składnik tatara wołowego.
Z kolei restauracja Crudo w Gdyni proponuje świeże połączenie tuńczyka, awokado i kawioru z pstrąga.
Wrocławska restauracja Tarasowa zaprasza swoich gości na gofry ziemniaczane z kawiorem z pstrąga, ogórkiem i crème fraîche.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.