Dzień Pizzy: Kuba Korczak pokazuje, jak przygotować pizzę z resztek Kuba Korczak pokazuje, jak przygotować pizzę z resztek / fot. facebook.com/gotujezerowaste

Dzień Pizzy: Kuba Korczak pokazuje, jak przygotować pizzę z resztek

Autor: oprac. Jakub Szymanek Data: 09 lutego 2022 12:48

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy Kuba Korczak we współpracy z Netto opowiada, jak obchodzić święto pizzy w duchu zero waste.

Pizza w duchu zero waste według Kubu Korczaka

– Przygotowując pizzę z resztek, warto przede wszystkim uruchomić wyobraźnię. Wtedy okazuje się, że jesteśmy w stanie wykorzystać prawie wszystkie produkty, których używamy na co dzień, od podwiędłych warzyw, po końcówki sera, sosu, wędlin, a nawet kotletów – tłumaczy Kuba Korczak, ekspert zero waste, szef kuchni.

– Świetnie sprawdzi się chociażby mięso z rosołu, które wystarczy zamarynować np. w mieszance typu gyros. Idealnie na pizzy odnajdą się również klopsy, czy mielone, które po dodaniu kropli oliwy, ulubionych przypraw i szczypty oregano nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Jako podstawę pizzy wykorzystujmy resztki sosu do makaronu czy różnorakie pesta. Z pomarszczonych pomidorów tzw. nie pierwszej świeżości, warto przygotować klasyczny sos, który podbije nasze serca, jeśli warzywa te wcześniej upieczemy, co zintensyfikuje ich smak i nada niepowtarzalnego charakteru – dodaje.

Gotowanie w duchu zero waste to oszczędność pieniędzy

Ekspert podkreśla także, że gotowanie w duchu zero waste to nie tylko efektywne działanie proekologiczne, dzięki któremu przeciwdziałamy marnowaniu jedzenia. To także dobry sposób na znaczące wsparcie dla domowego budżetu, gdyż szacunkowo statystyczna polska rodzina wyrzuca rocznie produkty o wartości nawet trzech tysięcy złotych. Wykorzystanie artykułów spożywczych, które mamy w domu w różnorodny, kreatywny sposób, generuje zatem realnie wysokie oszczędności. 

Wśród porad Netto publikuje przepisy autorstwa Kuby Korczaka na ciasto, w tym bezglutenowe, z nutą rozmarynu oraz aromatyczny sos do pizzy z pieczonych pomidorów. 

Dodatkowo, specjalnie dla klientów Netto, Kuba Korczak od 9 do 12  lutego, na swoich social mediach: instagram.com/kuba_korczak oraz fb.com/gotujezerowaste będzie odpowiadał na pytania związane z tym, jak kreatywnie i zaskakująco wykorzystać produkty, które mamy w swoich domach lub co błyskawicznie dokupić, by stworzyć wyjątkową i obłędnie smakowitą kompozycję.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz