Partnerzy portalu
Dzień Popcornu. Historia prażonej kukurydzy 19 stycznia to Dzień Popcornu. Historia kukurydzy ma ponad 10 tysięcy lat. Jej kolebką jest Meksyk/fot. shutterstock

Dzień Popcornu. Historia prażonej kukurydzy

Dzisiaj Dzień Popcornu. Skąd się wziął, czy jest zdrowy i ile spożywają go Amerykanie? Zapraszamy na inspiracje HorecaTrends.pl.

Autor: MB Data: 18 stycznia 2022 15:39

Dzień popcornu - historia prażonej kukurydzy

Historia kukurydzy ma ponad 10 tysięcy lat. Jej kolebką jest Meksyk - ojczyzna kuchni, w której kukurydza odgrywa ważną rolę. Aztekowie uprawiali kukurydzę. A popcorn traktowali jako przysmak ale i jako biżuterię.

Pod koniec XIX wieku popcorn stał się przysmakiem ulicznym - i był serwowany z ruchomych wózków z zamontowanymi maszynami do popcornu (które były napędzane parą) - który opatentował Charles Cretors.

W Ameryce w XIX w. popcorn był podawany na śniadanie w formie „owsianki” czy „kaszki”, puddingów, ciast, ale także jako dodatek do zup, sałatek i innych dań. Zmieszany z melasą był pierwowzorem słodkiej przekąski. W USA w latach 80. XIX w. był popularną przekąską, później stał się nieodłącznym elementem kin, a następnie seansów telewizyjnych w domu.

Popcorn - co to jest

Popcorn - to przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy, co powoduje ich „spuchnięcie” i wyrzucenie z wnętrza miękkiej, chrupiącej, białkowo-skrobiowej masy.

Popcorn - jak powstaje?

Ziarenka kukurydzy pękają pod wpływem temperatury. A wszystko przez to, że w środku każdego ziarenka znajduje się delikatne bielmo czyli rodzaj tkanki miękiszowej z mikroskopijnymi cząsteczkami wody. Podczas prażenia woda zamienia się w parę wodną, rozsadzając ziarenko i wyrzucając bielmo na zewnątrz – w ten sposób otrzymujemy popcorn.

Jednak uwaga - nie z każdej odmiany kukurydzy można zrobić popcorn. Do tego celu służy specjalna odmiana - tzw. kukurydza pękająca, pochodząca z Meksyku. W zależności od rodzaju ziarna kukurydzy, popcorn może mieć różne kształty – najczęściej jest to motylek albo grzybek. Najlepszymi odmianami na prażoną kukurydzę jest odmiana Płomyk oraz Dobosz.

Popcorn w kinach

Popcorn jest bardzo popularną przekąską w kinach. Obecnie niemal przed każdą salą kinową można kupić smaczną soloną lub słodką prażoną kukurydzę. Choć ze względu na pandemię spożywanie w kinach nie jest już takie oczywiste.

Popcorn ciekawostki - czy wiecie, że: 

- Podczas II wojny światowej ilość spożywanego popcornu wzrosła trzykrotnie. Wszystko to z powodu dużych ilości cukru który trafiał do żołnierzy a co za tym idzie brakowało go w sklepach. Zamiast słodyczy więc ludzie jako przekąskę spożywali popcorn.

- Pierwsza fala popularności popcornu trwała od ostatniej dekady XIX wieku aż do Wielkiego Kryzysu. W czasie Wielkiego Kryzysu popularność popcornu wzrosła – kosztował on od 5 do 10 centów za torebkę i był jednym z niewielu „luksusów” na które mogła pozwolić sobie przeciętna amerykańska rodzina.

- Popcorn a właściwości zdrowotone. Popcorn jest źródłem związków fenolowych, przeciwutleniaczy, błonnika i minerałów, które wspomagają poprawne funkcjonowanie całego organizmu. Popcorn wspomaga regulację prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zawiera również wysokie stężenie polifenoli, które działają jak przeciwutleniacze – a to działa przeciwko powstawaniu chorób zwyrodnieniowych oraz opóźnia procesy starzenia. 

- Filiżanka popcornu zawiera 30 kcal, dlatego można go konsumować bez obawy nagłego przybrania na wadze. Musi być jednak odpowiednio przygotowany - zdaniem ekspertów najlepiej w oleju słonecznikowym lub oliwie z oliwek, a poza tym aby był zdrowy musimy zrezygnować z solenia popcornu i robienia go w mikrofaówce.

 - Popcornopolis to sieć sklepów z Los Angeles, które są największym na świecie producentem popcornu i oferują aż 22 warianty tego przysmaku. W swojej ofercie sklepy mają np. popcorn z karmelem, z miodem, cynamonem, a także z czekoladą czy masłem orzechowym.

 

 

- Sprzedaż popcornu do mikrofalówki w latach 90 XX wieku wyniosła równowartość 240 milionów dolarów. Dzisiaj statystyczny Amerykanin zjada ponad 48 kg popcornu rocznie.

Dzień Popcornu - nieoczywiste połączenia

A kto powiedział, że popcorn jest nudny i wyłącznie jednowymiarowy... Nie wrzycie? To zobaczcie:

Coś na ząb?

Popcorn - dodatek do zupy:

A może popcorn z kalafiora?

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.