Dzisiaj Dzień Popcornu. Skąd się wziął, czy jest zdrowy i ile spożywają go Amerykanie? Zapraszamy na inspiracje HorecaTrends.pl.
Historia kukurydzy ma ponad 10 tysięcy lat. Jej kolebką jest Meksyk - ojczyzna kuchni, w której kukurydza odgrywa ważną rolę. Aztekowie uprawiali kukurydzę. A popcorn traktowali jako przysmak ale i jako biżuterię.
Pod koniec XIX wieku popcorn stał się przysmakiem ulicznym - i był serwowany z ruchomych wózków z zamontowanymi maszynami do popcornu (które były napędzane parą) - który opatentował Charles Cretors.
W Ameryce w XIX w. popcorn był podawany na śniadanie w formie „owsianki” czy „kaszki”, puddingów, ciast, ale także jako dodatek do zup, sałatek i innych dań. Zmieszany z melasą był pierwowzorem słodkiej przekąski. W USA w latach 80. XIX w. był popularną przekąską, później stał się nieodłącznym elementem kin, a następnie seansów telewizyjnych w domu.
Popcorn - to przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy, co powoduje ich „spuchnięcie” i wyrzucenie z wnętrza miękkiej, chrupiącej, białkowo-skrobiowej masy.
Ziarenka kukurydzy pękają pod wpływem temperatury. A wszystko przez to, że w środku każdego ziarenka znajduje się delikatne bielmo czyli rodzaj tkanki miękiszowej z mikroskopijnymi cząsteczkami wody. Podczas prażenia woda zamienia się w parę wodną, rozsadzając ziarenko i wyrzucając bielmo na zewnątrz – w ten sposób otrzymujemy popcorn.
Jednak uwaga - nie z każdej odmiany kukurydzy można zrobić popcorn. Do tego celu służy specjalna odmiana - tzw. kukurydza pękająca, pochodząca z Meksyku. W zależności od rodzaju ziarna kukurydzy, popcorn może mieć różne kształty – najczęściej jest to motylek albo grzybek. Najlepszymi odmianami na prażoną kukurydzę jest odmiana Płomyk oraz Dobosz.
Popcorn jest bardzo popularną przekąską w kinach. Obecnie niemal przed każdą salą kinową można kupić smaczną soloną lub słodką prażoną kukurydzę. Choć ze względu na pandemię spożywanie w kinach nie jest już takie oczywiste.
- Podczas II wojny światowej ilość spożywanego popcornu wzrosła trzykrotnie. Wszystko to z powodu dużych ilości cukru który trafiał do żołnierzy a co za tym idzie brakowało go w sklepach. Zamiast słodyczy więc ludzie jako przekąskę spożywali popcorn.
- Pierwsza fala popularności popcornu trwała od ostatniej dekady XIX wieku aż do Wielkiego Kryzysu. W czasie Wielkiego Kryzysu popularność popcornu wzrosła – kosztował on od 5 do 10 centów za torebkę i był jednym z niewielu „luksusów” na które mogła pozwolić sobie przeciętna amerykańska rodzina.
- Popcorn a właściwości zdrowotone. Popcorn jest źródłem związków fenolowych, przeciwutleniaczy, błonnika i minerałów, które wspomagają poprawne funkcjonowanie całego organizmu. Popcorn wspomaga regulację prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zawiera również wysokie stężenie polifenoli, które działają jak przeciwutleniacze – a to działa przeciwko powstawaniu chorób zwyrodnieniowych oraz opóźnia procesy starzenia.
- Filiżanka popcornu zawiera 30 kcal, dlatego można go konsumować bez obawy nagłego przybrania na wadze. Musi być jednak odpowiednio przygotowany - zdaniem ekspertów najlepiej w oleju słonecznikowym lub oliwie z oliwek, a poza tym aby był zdrowy musimy zrezygnować z solenia popcornu i robienia go w mikrofaówce.
- Popcornopolis to sieć sklepów z Los Angeles, które są największym na świecie producentem popcornu i oferują aż 22 warianty tego przysmaku. W swojej ofercie sklepy mają np. popcorn z karmelem, z miodem, cynamonem, a także z czekoladą czy masłem orzechowym.
- Sprzedaż popcornu do mikrofalówki w latach 90 XX wieku wyniosła równowartość 240 milionów dolarów. Dzisiaj statystyczny Amerykanin zjada ponad 48 kg popcornu rocznie.
A kto powiedział, że popcorn jest nudny i wyłącznie jednowymiarowy... Nie wrzycie? To zobaczcie:
Coś na ząb?
Popcorn - dodatek do zupy:
A może popcorn z kalafiora?
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.