Ekspert: Polacy coraz chętniej sięgają po prosecco. Modne koktajle z bąbelkami to... Jednym z najpopularniejszych koktajli jest Mimoza - będąca połączeniem prosecco i świeżego soku pomarańczowego. Fot. Shutterstock

Ekspert: Polacy coraz chętniej sięgają po prosecco. Modne koktajle z bąbelkami to...

Autor: Oprac. KG Data: 16 sierpnia 2022 08:45

- Rynek prosecco rośnie niemal 18 proc. rok do roku i odpowiada za niemal połowę wyniku sprzedaży wszystkich win musujących. Fakt ten doskonale pokazuje, co chcą pić i co lubią Polacy - mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina Henkell Freixenet Polska.

Jak podkreśla Tomasz Potrzebowski, najpopularniejszą wersji tego produktu jest Prosecco DOC.

- Jednak włoskie bąbelki mają wiele twarzy. Nie można zatem pominąć wpisującej się aktualny nurt wersji „bio” oraz coraz bardziej popularnego różowego prosecco - mówi ekspert i dodaje, że warto zwrócić także uwagę na prosecco frizzante, czyli wino delikatnie musujące. 

Na najwyższej półce jest też miejsce na bąbelki

Podkreśla, że coraz więcej klientów poszukuje droższych trunków, należy rozważyć pogłębienie portfolio o kilka „perełek” wchodzących w skład popularnej kategorii.

- Szukając wyjątkowych win, koniecznie trzeba skierować się w stronę Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Te znakomite trunki pochodzą z samego serca regionu - Valdobbiadene.

Najwyższa półka z włoskimi bąbelkami to Prosecco Cartizze DOCG. Jak wyjaśnia Tomasz Potrzebowski, Cartizze to 107- hektarowe wzgórze w sercu strefy Prosecco Superiore DOCG Valdobbiadene, które czerpie z wyjątkowej lokalizacji, gleby i mikroklimatu, a winogrona odmiany glera wykorzystywane do produkcji tego wina osiągają najlepszą możliwą ekspresję. Z jego doświadczenia wynika, że kupujący włoskie bąbelki najchętniej wybierają wersje brut i extra dry.

- Zwroty te (umieszczone przeważnie na przedniej etykiecie) informują o stopniu wytrawności wina. Brut skierowany jest do fanów wytrawności, zaś extra dry to wino półwytrawne - ma bardziej owocowy charakter i wyraźniejszą nutę słodyczy - wskazuje ekspert.

Prosecco to baza wielu modnych koktajli 

Jak podaje Tomasz Potrzebowski, ulubione wino musujące Polaków jest bazą wielu modnych koktajli, które bez problemu można przygotować w domowych warunkach. 

- Najpopularniejszymi kombinacjami są: Mimoza - będąca połączeniem prosecco i świeżego soku pomarańczowego, Bellini, które pije się z dodatkiem musu brzoskwiniowego oraz niezwykle ciekawy i wyjątkowo pyszny koktajl o nazwie Hugo - czyli połączenie prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu, wody, limonki i liści mięty - wymienia ekspert.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz