W teorii ciasto to plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników m.in. cukru, jajek, tłuszczów. Ale w praktyce - czym jest i może być ciasto - tutaj ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
{instagram;https://www.instagram.com/p/CWvT-_VMSzh/}
Jaka jest historia ciasta? Już w epoce neolitu z ziarna zboża robiono pierwsze placki, które wypiekano na węglach, w popiele i na rozżarzonym kamieniu. Z czasem do ciasta na pieczywo zaczęto dodawać miód i tak powstało pierwsze pieczywo cukiernicze.
W VII wieku Arabowie wykradli sekret wykorzystania trzciny cukrowej od mieszkańców krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. A w XI wieku, w Salerno powstała pierwsza w Europie szkoła cukiernicza, nauczano w niej m.in. wytwarzania trzciny cukrowej, sporządzania soków i konfitur - informuje www.baltowskiewypieki.pl.
Z kolei w 1870r. Ludwik Pasteur określił zasady pasteryzacji, niezywkle ważne dla cukiernictwa. A współczesna historia to rozwój techniki, każda cukiernia posiada mniejszy lub większy nowoczesny park maszynowy, bez którego nie sposób się obejść.
{instagram;https://www.instagram.com/p/CVAPBPhIz1Z/}
Co zrobić, by upiec pyszne ciasto? Wystarczy dobry przepis, trochę serca i szczypta szczęścia.
Z okazji Dnia Ciasta życzymy fantastycznych wypieków!
{instagram;https://www.instagram.com/p/CWvSsz6KNjO/}