26 listopada to piękny kulinarnie dzień - Dzień Ciasta. To wyjątkowy dzień dla entuzjastów wypieków a także doskonała okazja, by przygotować domowe pyszności. Co zrobić, by upiec pyszne ciasto?
W teorii ciasto to plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników m.in. cukru, jajek, tłuszczów. Ale w praktyce - czym jest i może być ciasto - tutaj ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Jaka jest historia ciasta? Już w epoce neolitu z ziarna zboża robiono pierwsze placki, które wypiekano na węglach, w popiele i na rozżarzonym kamieniu. Z czasem do ciasta na pieczywo zaczęto dodawać miód i tak powstało pierwsze pieczywo cukiernicze.
W VII wieku Arabowie wykradli sekret wykorzystania trzciny cukrowej od mieszkańców krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. A w XI wieku, w Salerno powstała pierwsza w Europie szkoła cukiernicza, nauczano w niej m.in. wytwarzania trzciny cukrowej, sporządzania soków i konfitur - informuje www.baltowskiewypieki.pl.
Z kolei w 1870r. Ludwik Pasteur określił zasady pasteryzacji, niezywkle ważne dla cukiernictwa. A współczesna historia to rozwój techniki, każda cukiernia posiada mniejszy lub większy nowoczesny park maszynowy, bez którego nie sposób się obejść.
Co zrobić, by upiec pyszne ciasto? Wystarczy dobry przepis, trochę serca i szczypta szczęścia.
Z okazji Dnia Ciasta życzymy fantastycznych wypieków!
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.