Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Występuje w 1500 odmianach, może mieć właściwości pobudzające, rozgrzewające lub rozluźniające. 21 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Herbaty.
Pierwsze święto jednego z najpopularniejszych napojów świata - herbaty - odbyło się w Nowym Delhi w 2005 roku. Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia. Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej - informuje kalbi.pl.
Polacy najchętniej kupują herbaty w torebkach, które odpowiadają za ok. 89 proc. wartości sprzedaży. Najczęściej piją herbatę bez dodatków, ewentualnie urozmaicają ją cytryną, słodzą miodem lub cukrem. Rzadziej dodają mleko, imbir czy syrop owocowy.
Herbata ma nie tylko smakować, ale przede wszystkim pozytywnie wpływać na ludzki organizm.
Adaptogeny zawarte w herbacie - wspomagają odporność organizmu na stres, niepokój i wyczerpanie. O ile herbaty z kurkumą są już popularne na rynku, to coraz częstszym składnikiem naparów powinny stawać się rośliny o podobnych właściwościach do kurkumy jak np. tulsi czy maca.
Poza tym zdaniem ekspertów herbata CBD może stać się uspokajającym rytuałem, który pomaga rozluźnić ciało, wyciszyć umysł.
Według ekspertki Marii Uspenski z The Tea Spot korzyści płynące z herbaty i funkcjonalnych ziół można zwiększyć w połączeniu z aromaterapią.
Herbata zyskuje na popularności także podczas spotkań na mieście. Konsumenci coraz chętniej sięgają po herbaciane napary zamiast kawy czy soków w restauracjach i barach koktajlowych.
– Łączenie herbat premium z kulinarnymi przysmakami zapewni wielu gościom restauracji wyjątkowe doznania. Zarówno szefowie kuchni, jak i goście szukają innowacyjnych sposobów, aby jedzenie i napoje smakowały wspaniale i oferowały pewne korzyści zdrowotne. Podobnie ma się sprawa podczas dokonywania codziennych wyborów dotyczących herbaty w domu i w biurze, i zestawieniu jej z jedzeniem. Herbata jest naturalnym uzupełnieniem współczesnych potraw, w związku z tym coraz więcej restauracji będzie rozszerzać swoje menu o różnego rodzaju herbaciane propozycje – mówi ekspertka.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.