Partnerzy portalu
Dziś Międzynarodowy Dzień Sushi. Polacy je kochają 18 czerwca świętujemy Międzynarodowy Dzień Sushi/ fot. shutterstock

Dziś Międzynarodowy Dzień Sushi. Polacy je kochają

Autor: www.horecatrends.pl Data: 17 czerwca 2021 16:43

Polacy pokochali sushi na potęgę. Ta miłość trwa już ładnych parę lat i cały czas się rozwija. 18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi - to odpowiedni moment na celebrację i konsumpcję.

 Sushi to tradycyjna japońska potrawa składająca się z marynowanego ryżu połączonego z innymi składnikami, takimi jak marynowane ryby, surowe lub gotowane skorupiaki lub warzywa. Podobno pierwsza pisemna wzmianka o sushi pojawiła się w 718 roku.

Przez około 800 kolejnych lat sushi ulegało przemianom podobnie jak japońska kuchnia. Japończycy zaczęli jeść trzy posiłki dziennie, ryż był gotowany w wodzie, a nie na parze i wynaleziono ocet ryżowy. Czas fermentacji był stopniowo skracany, a ryż był także przeznaczony do spożycia - informuje goko.com.pl.

Za twórcę nigiri, które dało początek współczesnemu sushi, uważany jest japoński kucharz, Hanaya Yohei.

Sushi – obok ramenu – uważane jest za kultową potrawę Japończyków. Dziś na stałe weszło do menu restauracji na całym świecie.

Polacy pokochali sushi

Według danych Uber Eats z 2020 roku na przestrzeni ostatniego roku liczba zamówień posiłków kuchni japońskiej wzrosła o 135 proc, a w niektórych miastach nawet o 200 proc.

Według danych Uber Eats najchętniej sushi zamawiamy w piątki i weekendy w godzinach między 17 a 20. Co ciekawe, blisko 10 proc. wszystkich analizowanych dostaw przypada na porę lunchową. Najwierniejsi smakosze składają je już po 9, ale poranna grupa jest najmniej liczna. Średnio preferujemy 14 kawałków w zestawie i chętnie dzielimy się z bliskimi. Największe zamówienie złożone przez jednego użytkownika składało się aż 50 setów.

Polacy najchętniej wybierają maki, czyli tradycyjne rolki sushi owinięte nori oraz sashimi, surową, pokrojoną rybę, której smak zawdzięczamy specjalnemu sposobowi przyrządzania. Najbardziej doceniamy zestawy, w których znajdują się krewetki, łosoś, paluszki krabowe surimi, a także zestawy w tempurze, czyli panierowane i smażone w głębokim oleju.

Czy sushi to już danie narodowe Polaków?

- Myślę, że pozycja schabowego i pomidorowej nadal pozostaje silna – przecież, gdy wpadamy do rodzinnego domu na obiad, spodziewamy się zastać tam raczej tradycyjne potrawy. Nie zmienia to jednak faktu, że sushi się demokratyzuje, to znaczy przestało być daniem, które jemy wyłącznie od święta. Dzisiaj stać na nie niemal każdego. Nasza strategia rozwoju nie bez powodu skupia się na młlych i średniej wielkości miastach – od 20 do 200 tys. mieszkańców. Sushi bary cieszą się tam ogromnym powodzeniem, bo z reguły są atrakcyjną alternatywą na lokalnym, mocno ograniczonym rynku gastronomicznym - mówi Mariusz Olechno, współwłaściciel sieci KOKU Sushi.

Sushi okazało się dobrym produktem sprzedażowym na czas pandemii. Dawni bywalcy restauracji KOKU Sushi nawet w czasie kwarantanny nie zrezygnowali z drobnych kulinarnych przyjemności. Teraz zamawiają ulubione zestawy do domu. 

Sushi - ciekawostki

 Czy wiecie, że:

Różowy imbir nie istnieje

Jedyną naturalną barwą imbiru jest biel. Różowy kolor jest efektem marynowania produktu. Co ciekawe, nie stanowi dodatku do sushi w tradycyjnym znaczeniu. Spożywa się go pomiędzy kęsami, a jego zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych.

Sushi można jeść rękami

W Japonii ten zwyczaj jest popularniejszy niż jedzenie pałeczkami. W Europie taki sposób jedzenia sushi praktykowany jest w restauracjach, które przestrzegają rygorystycznych zasad, wywodzących się z Kraju Kwitnącej Wiśni. Coraz częściej do jedzenia palcami zachęcają sami szefowie kuchni.

Sushi na jeden kęs

Sushi masterzy przygotowują każdą z porcji tak, by jej wielkość była idealna na jeden kęs. Jeżeli jednak uznamy, że porcja jest za duża, można zjeść ją za pomocą kilku kęsów. Ważne, bo przytrzymywać sushi za pomocą pałeczek w powietrzu. Odkładanie nadgryzionego już kawałka sushi na talerz nie jest dozwolone.

Sushi wariacje 

Na przestrzeni lat pojawiło się mnóstwo różnych wariacji na temat sushi, w tym również takich z polskimi akcentami... np. sushi z kaszy, śledzi czy pieczonych buraków. 

 

Coraz popularniejsze staje się również wege sushi.


 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz