25 marca świętujemy Międzynarodowy Dzień Gofra. Gofry najczęściej podawane są z bitą śmietaną i owocami, dżemem czy lodami. Są również na świecie amatorzy wytrawnych opcji. Zapraszamy na subiektywne inspiracje HorecaTrends.pl. Dzisiaj w roli głównej: gofry.
Dzień Gofrów wywodzi się ze Skandynawii. Podobno mieszkańcy tego regionu mają swoistą obsesję na temat tych słodkości. Same gofry znane były już w średniowieczu i mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć... - informuje kalbi.pl.
Ciasto na gofry przygotowuje się mieszając mąkę, cukier, sól, stopione masło lub olej, żółtka jaj i mleko i ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w. Ostatnio modne - szczególnie w punktach typu street food są także gofry bąbelkowe. - bubble waffles. Można je nadziewać w trakcie wypieku. Serwuje się je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej.
A kto powiedział, że gofry muszą być słodkie? Nikt. Pełna dowolność. Co więcej - nie muszą być jasne. Mogą być np. zielone!
A jeśli nie lubicie brudzić rączek - gofry na patyku będą strzałem a 10!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.