×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Gofra. Jakie gofry lubimy?
25 marca to Międzynarodowy Dzień Gofra/fot. unsplash.com

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Gofra. Jakie gofry lubimy?

Autor: MB Data: 25 marca 2022 15:16

25 marca świętujemy Międzynarodowy Dzień Gofra. Gofry najczęściej podawane są z bitą śmietaną i owocami, dżemem czy lodami. Są również na świecie amatorzy wytrawnych opcji. Zapraszamy na subiektywne inspiracje HorecaTrends.pl. Dzisiaj w roli głównej: gofry.

Dzień Gofrów wywodzi się ze Skandynawii. Podobno mieszkańcy tego regionu mają swoistą obsesję na temat tych słodkości. Same gofry znane były już w średniowieczu i mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć... - informuje kalbi.pl.

Dzień gofra - jak zrobić gofra?

Ciasto na gofry przygotowuje się mieszając mąkę, cukier, sól, stopione masło lub olej, żółtka jaj i mleko i  ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w. Ostatnio modne - szczególnie w punktach typu street food są także gofry bąbelkowe. - bubble waffles. Można je nadziewać w trakcie wypieku. Serwuje się je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej.

Gofry na słodko? Nie tylko!

A kto powiedział, że gofry muszą być słodkie? Nikt. Pełna dowolność. Co więcej - nie muszą być jasne. Mogą być np. zielone!

 Gofry...na patyku

A jeśli nie lubicie brudzić rączek - gofry na patyku będą strzałem a 10!

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz