Dziwaczny świat gastronomiczny Litwy - 5 perełek kulinarnych (zdjęcia)



PP - 20 lipca 2021 10:57


Letnia kuchnia litewska jest pełna nieodkrytych perełek kulinarnych – od lodów z makreli po sfermentowany napój gira, znany jako pogańska Kombucha. W związku z tym kraj przygotował listę zawierającą 5 z wielu litewskich przysmaków gastronomicznych, których można spróbować tego lata.

Niespodziewane litewskie smaki lodów

W ciągu ostatnich kilku lat kucharze na Litwie szukali nowych i ekscytujących sposobów na tworzenie smaków lodów z lokalnym akcentem. Dlatego oprócz bardziej tradycyjnych smaków truskawek i domowej czekolady, odwiedzający kraj mogą znaleźć odmiany lodów ogórkowych, lawendowych, pokrzywowych, a nawet marynowanych makreli, które tworzą nieoczekiwane doznania smakowe. A dla tych, którzy chcą trochę sobie pozwolić na sorbet z wódki i odmiany piwa.

Pogańska Kombucha

Litewska gira, która powstaje z połączenia organicznego miodu, wody źródlanej i – co może zaskakujące – czarnego żytniego chleba, to gazowany napój naturalnie sfermentowany, który znajduje się gdzieś pomiędzy bezalkoholowym piwem i kombuchą. Jeden z najstarszych litewskich trunków, słodka, pachnąca i lekko cierpka gira jest dziś podstawą miejskich jarmarków i festiwali muzycznych, gdzie nalewa się ją prosto z schłodzonych beczek. Warto odwiedzić klasztor Tytuvenai, gdzie miejscowi mnisi uczą odwiedzających starożytnych sposobów robienia gira i mogą skosztować 5 różnych rodzajów tego orzeźwiającego napoju.

Šaltibaršciai - różowa, zimna zupa

Šaltibaršciai – tradycyjnie przyrządzana ze zmieszania kefiru, kiszonych buraków, dymki, świeżych ogórków, koperku i podawana z talerzem gorących ziemniaków i mnóstwem aromatycznych ziół – to jedna z najbardziej kultowych litewskich letnich potraw. "Różowa zupa" – jak często nazywają ją zagraniczni goście – jest od wieków uwielbiana przez miejscowych ze względu na niezwykłą i nieco dziwaczną kombinację składników. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość probiotyków i przeciwutleniaczy, sfermentowana żywność, taka jak Šaltibarciai, przyciągnęła uwagę dbających o zdrowie turystów na całym świecie. Ponieważ danie zostało uznane za sztandarowe dania kuchni litewskiej, odwiedzający kraj mogą ozdobić się T-shirtami lub skarpetkami z wzorami šaltibaršciai – które również stanowią świetne pamiątki.

Długie i kręte szlaki piwne

Zdecydowanie najpopularniejszym napojem alkoholowym na Litwie jest piwo, które stanowi 44% spożywanego alkoholu. W rzeczywistości napój ten jest tak głęboko zakorzeniony w lokalnej kulturze, że Litwini czcili Ragutisa – pogańskiego boga piwa. W kraju jest ponad 80 browarów, z których większość podąża za tradycjami i eksperymentuje z nowymi smakami, takimi jak mango czy kawa. Litwa zaprasza swoich gości do poznania tradycyjnej sztuki warzenia i fermentacji. Na przykład browar Rinkuškiai zaprasza odwiedzających do przemierzenia Szlaku Piwnego i poznania starożytnych tradycji warzenia piwa w regionie Biržai – znanym z produkcji najlepszego piwa w kraju. Podobnie szlak piwa Pakruojis oferuje podróżnikom możliwość odwiedzenia trzech wyjątkowych browarów regionu Aukštaitija i spróbowania różnych piw i lokalnych przysmaków.

Smażony chleb żytni i inne przekąski

Jak większość Litwinów wie – picie piwa bez przekąsek nie liczy się jako picie piwa. Zwłaszcza jeden rodzaj przekąski – smażony chleb żytni i czosnkowy z dipem serowym. Ten smakołyk jest uwielbiany zarówno przez mieszkańców, jak i turystów. Kto szuka lżejszej przekąski, powinien spróbować jedwabistego białego sera i jego połączenia z miodem oraz jednego z najpopularniejszych litewskich deserów – ciekawego połączenia miodu i ogórka.