Partnerzy portalu
Dziwaczny świat gastronomiczny Litwy - 5 perełek kulinarnych (zdjęcia) Šaltibaršciai - różowa, zimna zupa; fot. mat.pras.

Dziwaczny świat gastronomiczny Litwy - 5 perełek kulinarnych (zdjęcia)

Letnia kuchnia litewska jest pełna nieodkrytych perełek kulinarnych – od lodów z makreli po sfermentowany napój gira, znany jako pogańska Kombucha. W związku z tym kraj przygotował listę zawierającą 5 z wielu litewskich przysmaków gastronomicznych, których można spróbować tego lata.

Autor: PP Data: 20 lipca 2021 10:57

Niespodziewane litewskie smaki lodów

W ciągu ostatnich kilku lat kucharze na Litwie szukali nowych i ekscytujących sposobów na tworzenie smaków lodów z lokalnym akcentem. Dlatego oprócz bardziej tradycyjnych smaków truskawek i domowej czekolady, odwiedzający kraj mogą znaleźć odmiany lodów ogórkowych, lawendowych, pokrzywowych, a nawet marynowanych makreli, które tworzą nieoczekiwane doznania smakowe. A dla tych, którzy chcą trochę sobie pozwolić na sorbet z wódki i odmiany piwa.

Pogańska Kombucha

Litewska gira, która powstaje z połączenia organicznego miodu, wody źródlanej i – co może zaskakujące – czarnego żytniego chleba, to gazowany napój naturalnie sfermentowany, który znajduje się gdzieś pomiędzy bezalkoholowym piwem i kombuchą. Jeden z najstarszych litewskich trunków, słodka, pachnąca i lekko cierpka gira jest dziś podstawą miejskich jarmarków i festiwali muzycznych, gdzie nalewa się ją prosto z schłodzonych beczek. Warto odwiedzić klasztor Tytuvenai, gdzie miejscowi mnisi uczą odwiedzających starożytnych sposobów robienia gira i mogą skosztować 5 różnych rodzajów tego orzeźwiającego napoju.

Šaltibaršciai - różowa, zimna zupa

Šaltibaršciai – tradycyjnie przyrządzana ze zmieszania kefiru, kiszonych buraków, dymki, świeżych ogórków, koperku i podawana z talerzem gorących ziemniaków i mnóstwem aromatycznych ziół – to jedna z najbardziej kultowych litewskich letnich potraw. "Różowa zupa" – jak często nazywają ją zagraniczni goście – jest od wieków uwielbiana przez miejscowych ze względu na niezwykłą i nieco dziwaczną kombinację składników. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość probiotyków i przeciwutleniaczy, sfermentowana żywność, taka jak Šaltibarciai, przyciągnęła uwagę dbających o zdrowie turystów na całym świecie. Ponieważ danie zostało uznane za sztandarowe dania kuchni litewskiej, odwiedzający kraj mogą ozdobić się T-shirtami lub skarpetkami z wzorami šaltibaršciai – które również stanowią świetne pamiątki.

Długie i kręte szlaki piwne

Zdecydowanie najpopularniejszym napojem alkoholowym na Litwie jest piwo, które stanowi 44% spożywanego alkoholu. W rzeczywistości napój ten jest tak głęboko zakorzeniony w lokalnej kulturze, że Litwini czcili Ragutisa – pogańskiego boga piwa. W kraju jest ponad 80 browarów, z których większość podąża za tradycjami i eksperymentuje z nowymi smakami, takimi jak mango czy kawa. Litwa zaprasza swoich gości do poznania tradycyjnej sztuki warzenia i fermentacji. Na przykład browar Rinkuškiai zaprasza odwiedzających do przemierzenia Szlaku Piwnego i poznania starożytnych tradycji warzenia piwa w regionie Biržai – znanym z produkcji najlepszego piwa w kraju. Podobnie szlak piwa Pakruojis oferuje podróżnikom możliwość odwiedzenia trzech wyjątkowych browarów regionu Aukštaitija i spróbowania różnych piw i lokalnych przysmaków.

Smażony chleb żytni i inne przekąski

Jak większość Litwinów wie – picie piwa bez przekąsek nie liczy się jako picie piwa. Zwłaszcza jeden rodzaj przekąski – smażony chleb żytni i czosnkowy z dipem serowym. Ten smakołyk jest uwielbiany zarówno przez mieszkańców, jak i turystów. Kto szuka lżejszej przekąski, powinien spróbować jedwabistego białego sera i jego połączenia z miodem oraz jednego z najpopularniejszych litewskich deserów – ciekawego połączenia miodu i ogórka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.