16-18 maja odbyły się targi Food 4 Future 2023 w Bilbao. Na 6 scenach pojawiło się 372 międzynarodowych prelegentów, w tym także polscy reprezentanci. W trzydniowym wydarzeniu wzięło udział 8372 uczestników z ponad 34 krajów.
Na targach Food 4 Future 2023, które odbyły się 16-18 maja w Bilbao, wystawiło się 287 firm. Zaprezentowały one najnowsze osiągnięcia w dziedzinie automatyzacji, sztucznej inteligencji, systemów zintegrowanych i robotyki, zero waste, biotechnologii i nowych innowacyjnych, produktów spożywczych.
Wśród wystawców znaleźli się m.in. Alfa Laval, Eurobots, Modularofarm, Mommus, Foss, Universal Robots, Völur czy Knauf Industries.
Targom w Bilbao towarzyszyły ciekawe prelekcje oraz panele dyskusyjne. W ramach Food 4 Future World Summit 413 światowych ekspertów analizowało przyszłość żywności i napojów w kontekście rozwoju sztucznej inteligencji, rolnictwa, gospodarki obiegu zamkniętego czy spersonalizowanego odżywiania.
Polskę reprezentował m.in. Mariusz Dąbrowski, Dyrektor Biura Obsługi Inwestorów i Promocji Gospodarczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Podczas sesji "Making Food Production Part of the Climate Change Solution" opowiedział on o innowacyjnych rozwiązaniach polskiego rolnictwa. Podkreślił znaczenie m.in krótkich łańcuchów dostaw, zapobiegania marnowania żywności czy redystrybucji nadwyżek.
Wydarzenie zgromadziło w sumie ponad 200 startupów. Jedna ze scen poświęcona była właśnie im. Na "Foodtech Start-up Theatre CNTA EATEX" swoje rozwiązania zaprezentowali m.in. Katarzyna Młynarczyk z Rebread oraz Marcin Koziorowski z EcoBean.
Katarzyna Młynarczyk opowiedziała o nowym projekcie realizowanym wspólnie z Okin i Angulas Aguinaga. Obecnie trwają prace nad stworzeniem na mikroorganizmach, koji i czerstwym pieczywie, nowych protein, które staną się podstawą do produktów upcyklingowych: alternatywnych owoców morza i nowej mieszanki.
Z kolei Marcin Koziorowski z EcoBean opowiedział o możliwych zastosowaniach fusów po kawie pozyskiwanych m.in. z kawiarni i stacji paliw.
Środkowego dnia Food 4 Future 2023, czyli 17 maja, w słynnym Muzeum Guggenheima w Bilbao, odbyło się rozdanie nagród dla najbardziej innowacyjnych start-upów.
Wśród zwycięzców znalazły się: Agricolus (nagroda Tecnalia Award za najbardziej innowacyjne rozwiązanie cyfryzacji dla przemysłu spożywczego), BioProcesia (nagroda Agrobank za najlepszy projekt zrównoważonego rozwoju), Bread Free (nagroda AZTI), AINIA (nagroda T-Systems za najlepsze rozwiązanie z zakresu automatyki i robotyki), Lyras (nagroda CNTA dla najbardziej innowacyjnego startupu FoodTech) oraz NUCAPS (nagroda ICEX Award dla hiszpańskiego start-upu)
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.