25 kwietnia ruszył XIV Europejski Kongres Gospodarczy. Program obejmuje blisko 150 debat, a wśród nich sesje o rynku spożywczym, handlu, franczyzie i Zielonym Ładzie. Menu kongresu w tym roku również poszło w zieloną stronę. W strefach lunchowych pojawią się roślinne zamienniki mięsa. Będą to produkty pochodzące z polskiej rodzinnej marki Dobra Kaloria.
Zielona transformacja to ważny temat XIV Europejskiego Kongresu Gospodarczego (EEC) w Katowicach. W tym roku będziemy nie tylko rozmawiać o tym podczas debat (Zobacz agendę EEC), ale także wprowadzimy nowości w strefie lunchowej w postaci roślinnych zamienników mięsa od polskiej rodzinnej marki Dobra Kaloria, która odpowiada za część menu trzydniowego wydarzenia.
- Rosnący trend roślinnego menu obserwujemy od lat. Nasze podejście do cateringu w czasie wydarzeń to naturalna odpowiedź na potrzeby uczestników, którzy oczekują innych proporcji między propozycjami mięsnymi a wegetariańskimi i wegańskimi niż przed laty. W kwestiach roślinnego menu w tym roku współpracujemy podczas kongresu z polską marką Dobra Kaloria oraz sprawdzonymi catererami Międzynarodowego Centrum Kongresowego - mówi Marta Dobrzańska, rzeczniczka prasowa Europejskiego Kongresu Gospodarczego.
Wśród potraw, które dostępne będą w strefach lunchowych Europejskiego Kongresu Gospodarczego, pojawią się m.in. wegańskie i wegetariańskie dania Dobrej Kalorii:
Pierwszego dnia będą to Lasagne z a'la roślinnym mięsem wołowym oraz Papryka faszerowana roślinnym a'la mięsem.
Drugiego dnia kongresu: Kotleciki wegańskie o smaku ryby w sosie pomidorowym ze świeżą bazylią oraz Wegańskie burgery o smaku kurczaka.
Trzeciego dnia kongresu w strefach lunchowych pojawi się Roślinny Gyros z kurkumą, koprem włoskim, cynamonem i imbirem.
Dania będą dostępne w strefach PREMIUM oraz VIP.
Karolina Kubara, współwłaścicielka rodzinnej firmy Kubara produkującej żywność pod marką Dobra Kaloria, będzie prelegentką debaty "Zrównoważona produkcja żywności", która odbędzie się 27 kwietnia 2022 r. w godz. 11.30-13.00.
Podczas dyskusji porozmawiamy m.in. o unijnej strategii „Od pola do stołu”. Jaki może być jej spodziewany wpływ na polski sektor spożywczy? Nie jest tajemnicą, że część organizacji rolniczych i branżowych ma poważne wątpliwości na temat konsekwencji wprowadzenia Zielonego Ładu dla Polski. Czy pandemia i wojna w Ukrainie nie powinny opóźnić wdrażania tych ogromnych zmian czy też jest to właśnie dobry moment na przyspieszenie zielonej transformacji?
Poruszymy także tematykę rolnictwa zrównoważonego i ekologicznego oraz fairtrade - czy jest to nowe must have produkcji spożywczej? Czy produkcja ekologiczna lub bardziej zrównoważona może być dziś opłacalna ekonomicznie? Czy pandemia i inflacja nie zatrzymają rozwoju rynku ek0-żywności w Polsce? Porozmawiamy także o gospodarce cyrkularnej w branży spożywczej.
Nie zabraknie także odniesień do aktualnej sytuacji rynkowej. Sektor spożywczy mierzy się z olbrzymim wzrostem kosztów energii, pracy i opakowań, a rosyjska agresja na Ukrainę dodatkowo podnosi ceny wielu surowców. Z drugiej strony ponad dwa miliony uchodźców z Ukrainy, które napłynęły do Polski mogą być szansą dla sektora spożywczego, zarówno jako nowi konsumenci, jak również pracownicy.
Europejski Kongres Gospodarczy (EEC) w Katowicach to największa impreza biznesowa w Europie Środkowej. Agenda 14. edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego przeszła gruntowną zmianę, pojawiły się w niej nowe sesje poruszające najbardziej aktualne zagadnienia związane z sytuacją w Ukrainie.
Program obejmuje blisko 150 debat, prezentacji i wystąpień, które rozwijają pięć głównych nurtów tematycznych: wojna w Europie, plan dla Ukrainy; zielona transformacja i odbudowa gospodarki; globalny handel i geopolityka; digitalizacja; nauka i kompetencje w zmieniającym się świecie.
- Podjęliśmy decyzję o aktualizacji tegorocznego programu, dopasowując go do bezprecedensowego wyzwania, wobec którego stanęła Europa. Kwietniowy Kongres jest okazją do omówienia kluczowych problemów związanych z sytuacją w Ukrainie, a wnioski z dyskusji mogą stać się fundamentem tworzenia planów na najbliższą przyszłość i tych długoterminowych - mówi Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP, inicjator i organizator Europejskiego Kongresu Gospodarczego.
Nie przegap najważniejszych wiadomości