Ekologiczne rozwiązania w HoReCa



horecatrends.pl - 18 listopada 2021 13:28


W najnowszym raporcie IPCC naukowcy wskazują na konieczność natychmiastowego ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. To wyzwanie globalne, przed którym stoimy wszyscy. Ekologiczne rozwiązania w HoReCa wspiera m.in. Ecolab.

Opublikowany w sierpniu br. raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) stwierdza jednoznacznie - średnia temperatur na Ziemi podniosła się o 1 st. Celsjusza w porównaniu do czasów przedprzemysłowych. Naukowcy alarmują, że Ziemia nagrzewa się w wyniku działalności człowieka, a tempo obecnych zmian klimatu jest bezprecedensowe. Skutki tego widoczne są już w postaci ekstremalnych zjawisk pogodowych. Jedyną szansą na zatrzymanie wzrostu temperatury na poziomie 1,5 st. Celsjusza jest zmniejszenie emisji dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych o połowę do 2030 roku.

W 2019 roku powstała inicjatywa Business Ambition for 1.5⁰C, w ramach której grupa największych firm zobowiązała się do podjęcia konkretnych działań na rzecz zatrzymania globalnego ocieplenia. Sygnatariuszem inicjatywy jest Ecolab, jeden z największych dostawców rozwiązań technologicznych i środków czystości do przemysłu, firm i instytucji, w tym do sektora HoReCa.

Ekologiczne działania w Ecolab

- Celem Ecolab jest ograniczenie emisji dwutlenku węgla w skali całego przedsiębiorstwa o połowę do 2030 roku, a następnie zredukowanie jej do poziomu zerowego netto do 2050 roku. Stale rozwijamy więc projekty związane z efektywnością energetyczną w swoich zakładach na całym świecie i elektryfikujemy flotę pojazdów serwisowych. Już od 2018 roku 99,4% energii elektrycznej Ecolab w Europie pochodzi z odnawialnych źródeł – wylicza Piotr Rokita, Cluster Manager Central East, Institutional Division, Ecolab.