- Rynek prosecco rośnie niemal 18 proc. rok do roku i odpowiada za niemal połowę wyniku sprzedaży wszystkich win musujących. Fakt ten doskonale pokazuje, co chcą pić i co lubią Polacy - mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina Henkell Freixenet Polska.
Jak podkreśla Tomasz Potrzebowski, najpopularniejszą wersji tego produktu jest Prosecco DOC.
- Jednak włoskie bąbelki mają wiele twarzy. Nie można zatem pominąć wpisującej się aktualny nurt wersji „bio” oraz coraz bardziej popularnego różowego prosecco - mówi ekspert i dodaje, że warto zwrócić także uwagę na prosecco frizzante, czyli wino delikatnie musujące.
Podkreśla, że coraz więcej klientów poszukuje droższych trunków, należy rozważyć pogłębienie portfolio o kilka „perełek” wchodzących w skład popularnej kategorii.
- Szukając wyjątkowych win, koniecznie trzeba skierować się w stronę Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Te znakomite trunki pochodzą z samego serca regionu - Valdobbiadene.
Najwyższa półka z włoskimi bąbelkami to Prosecco Cartizze DOCG. Jak wyjaśnia Tomasz Potrzebowski, Cartizze to 107- hektarowe wzgórze w sercu strefy Prosecco Superiore DOCG Valdobbiadene, które czerpie z wyjątkowej lokalizacji, gleby i mikroklimatu, a winogrona odmiany glera wykorzystywane do produkcji tego wina osiągają najlepszą możliwą ekspresję. Z jego doświadczenia wynika, że kupujący włoskie bąbelki najchętniej wybierają wersje brut i extra dry.
- Zwroty te (umieszczone przeważnie na przedniej etykiecie) informują o stopniu wytrawności wina. Brut skierowany jest do fanów wytrawności, zaś extra dry to wino półwytrawne - ma bardziej owocowy charakter i wyraźniejszą nutę słodyczy - wskazuje ekspert.
Jak podaje Tomasz Potrzebowski, ulubione wino musujące Polaków jest bazą wielu modnych koktajli, które bez problemu można przygotować w domowych warunkach.
- Najpopularniejszymi kombinacjami są: Mimoza - będąca połączeniem prosecco i świeżego soku pomarańczowego, Bellini, które pije się z dodatkiem musu brzoskwiniowego oraz niezwykle ciekawy i wyjątkowo pyszny koktajl o nazwie Hugo - czyli połączenie prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu, wody, limonki i liści mięty - wymienia ekspert.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.