To pierwsza farma wertykalna Emirates Crop One, spółki joint venture Emirates Flight Catering, jednej z największych na świecie firm cateringowych obsługujących ponad 100 linii lotniczych, oraz Crop One, lidera w branży rolnictwa wertykalnego prowadzonego w pomieszczeniach.
Zlokalizowany w pobliżu międzynarodowego lotniska Al Maktoum w Dubai World Central, zakład o powierzchni 330 000 stóp kwadratowych, jest przystosowany do produkcji ponad 1 mln kilogramów zielonych liściastych roślin rocznie, jednocześnie wymagając o 95% mniej wody niż tradycyjne rolnictwo.
W dowolnym momencie w zakładzie rośnie ponad 1 mln odmian (roślin), co zapewni produkcję 3000 kg dziennie. Ciągły cykl produkcyjny zapewnia, że produkty są świeże i czyste oraz uprawiane bez pestycydów, herbicydów i chemikaliów - czytamy w komunikacie prasowym.
Pasażerowie Emirates i innych linii lotniczych mogą spodziewać się na pokładach warzyw liściastych, w tym sałaty, rukoli, mieszanej sałaty i szpinaku, już od lipca. Bustanica planuje bowiem rozszerzyć działalność o produkcję i sprzedaż owoców i warzyw - wtedy pojawią się w supermarketach.
System o zamkniętym obiegu maksymalizuje zużycie wody i wydajność. Kiedy woda wyparowuje, jest odzyskiwana i zawracana do systemu, co pozwala zaoszczędzić 250 mln litrów wody rocznie w porównaniu do tradycyjnego rolnictwa.
Bustanica będzie miała zerowy wpływ na zagrożone zasoby gleby na świecie, niewiarygodnie zmniejszoną zależność od wody i całoroczne zbiory niezakłócone przez warunki pogodowe i szkodniki. Konsumenci kupujący warzywa Bustanica w supermarketach mogą je jeść prosto z opakowania - nawet mycie może uszkodzić liście i wprowadzić do warzyw zanieczyszczenia.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.