Ewa Wachowicz na swoich social mediach opublikowała recepturę na chleb orkiszowy. Co ciekawe, formę z surowym ciastem wstawia do zimnego piekarnika.
Ewa Wachowicza, gospodyni i autorka programów telewizyjnych m.in. "Ewa gotuje" Polsat, "Przez żołądek do serca" oraz restauratorka - właścicielka restauracji ''Zalipianki'' w Krakowie przedstawiła na swoim Instagramie przepis na chleb orkiszowy.
Do zrobienia chleba orkiszowego potrzebne będą:
Garść ziaren - Ewa Wachowicz miesza słonecznik, siemię lniane, pestki dyni.
Ziarno zmielić, dodać drożdżę, szczyptę cukru i ciepłą wodę. Odstawić na 1/2 godziny. Dosypać mąkę, sól i ziarna i wyrobić ciasto. Przełożyć do formy, wierzch wygładzić wodą, posypać czarnuszką - pisze Ewa Wachowicz.
Wstawić do zimnego piekarnika
Nastawić piec na 190st C i piec jedną godzinę.
Wśród komentarzy pojawiło się pytanie, dlaczego formę z ciastem na chleb wkłada się do zimnego piekarnika a nie nagrzanego.
''W takim sposobie pomijam moment wyrastania ciasta po wyrobieniu. Ono wyrasta w trakcie nagrzewania piekarnika. Można tez zostawić w foremkę do wyrośnięcia (ok 20-30 min) i wstawić do gorącego pieca'' - odpowiada Ewa Wachowicz.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.