×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Ewa Wachowicz piecze chleb orkiszowy. Wstawia go do zimnego piekarnika
Ewa Wachowicz jest m.in. prowadzącą programu ''Ewa gotuje'' w Polsacie. Fot. PAP

Ewa Wachowicz piecze chleb orkiszowy. Wstawia go do zimnego piekarnika

Autor: PTWP - horecatrends.pl Data: 04 maja 2023 14:00

Ewa Wachowicz na swoich social mediach opublikowała recepturę na chleb orkiszowy. Co ciekawe, formę z surowym ciastem wstawia do zimnego piekarnika.

Ewa Wachowicza, gospodyni i autorka programów telewizyjnych m.in. "Ewa gotuje" Polsat, "Przez żołądek do serca" oraz restauratorka - właścicielka restauracji ''Zalipianki'' w Krakowie przedstawiła na swoim Instagramie przepis na chleb orkiszowy.

Chleb orkiszowy Ewy Wachowicz

Do zrobienia chleba orkiszowego potrzebne będą:

  • 100 g ziarna orkiszu
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 500 ml cieplej wody
  • 25 g drożdży szczypta cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Garść ziaren - Ewa Wachowicz miesza słonecznik, siemię lniane, pestki dyni.

Ziarno zmielić, dodać drożdżę, szczyptę cukru i ciepłą wodę. Odstawić na 1/2 godziny. Dosypać mąkę, sól i ziarna i wyrobić ciasto. Przełożyć do formy, wierzch wygładzić wodą, posypać czarnuszką - pisze Ewa Wachowicz.

Wstawić do zimnego piekarnika

Nastawić piec na 190st C i piec jedną godzinę. 

Wśród komentarzy pojawiło się pytanie, dlaczego formę z ciastem na chleb wkłada się do zimnego piekarnika a nie nagrzanego. 

''W takim sposobie pomijam moment wyrastania ciasta po wyrobieniu. Ono wyrasta w trakcie nagrzewania piekarnika. Można tez zostawić w foremkę do wyrośnięcia (ok 20-30 min) i wstawić do gorącego pieca'' - odpowiada Ewa Wachowicz. 

 

 

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz