Partnerzy portalu
Fanex wskazuje trendy żywieniowe na 2021 r. Fanex wskazuje trendy żywieniowe na rok 2021/ fot. shutterstock

Fanex wskazuje trendy żywieniowe na 2021 r.

- Od kilku lat zauważalne jest rosnące zainteresowanie dietą wegańską oraz warzywnymi zastępnikami dań mięsnych. Zapotrzebowanie na produkty pozytywnie wpływające na odporność fizyczną i komfort psychiczny zaowocowało powstaniem trendów żywieniowych opartych na daniach roślinnych z wysoką zawartością prozdrowotnych składników odżywczych. W nadchodzącym roku dominować będą dwa związane z tą tendencją nurty: fleksitarianizm oraz żywność funkcjonalna, a przecież nie od dziś wiadomo, że podążanie za trendami to jeden ze sposobów pozyskiwania klientów w gastronomii - informuje Fanex.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 09 lutego 2021 16:32

Dieta wegańska 

Dieta wegańska oraz kolejne zastępniki mięsa podbijają półki sklepowe. Nawet konflikt toczący się na około nazewnictwa wegańskich imitacji mięsa nie zastopował wzrostu zapotrzebowania na tą grupę produktów. W latach 2020-2027 eksperci przewidują stały skumulowany roczny wskaźnik wzrostu dla produktów wegańskich zastępujących mięso na poziomie 18%. To wzrost o prawie ⅕ rok do roku.

Fleksitarianizm – skręt na wege

Dieta wegańska okazuje się jednak sporym wyrzeczeniem, a osoby, które nie potrafią wyobrazić sobie posiłku bez mięsa decydują się w związku z tym na mniej radykalne rozwiązania. Jednym z nich jest fleksitarianizm – jeden z największych trendów żywieniowych nadchodzącego roku.

Fleksitarianie nie stosują rygorystycznych zasad dietetycznych, założenia tej filozofii zakładają jedynie ograniczenie ilości spożywanych posiłków mięsnych. Wiele osób zauważa korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie już przy zastąpieniu jednego posiłku w tygodniu bezmięsną alternatywą.

Burger warzywny – alternatywa dla fleksitarian

Popularnym daniem po którego wegańską alternatywę chętnie sięgają fleksitarianie jest klasyczny burger, przygotowany w wersji bez mięsa. Wegańskie burgery przygotowane z kaszy, fasoli lub innych roślin strączkowych i warzyw charakteryzują się bogatą zawartością składników odżywczych, białka, wapnia oraz zdrowych węglowodanów.

Jedyną wadą na którą wskazują miłośnicy mięsa jest… niedobór smaku. Doskonałym uzupełnieniem posiłków stworzonych na bazie wegańskich kotletów są sosy i dipy. 

Smaczne sosy w diecie wegańskiej – czy to możliwe?

Osoby zaczynające przygodę z dietą wegańską często narzekają na brak alternatyw dla sosów i dodatków dla wegan poprawiających smak potraw. VegeMayo – majonezowy sos wegański to doskonały zamiennik dla tradycyjnie przygotowanego majonezu. Nie ustępuje smakiem oryginałowi, a dzięki mniejszej wartości kalorycznej nie trzeba rezygnować z tego pysznego dodatku nawet na najbardziej rygorystycznej diecie. Majonez wegański doskonale sprawdzi się przy przygotowaniu pożywnych sałatek warzywnych oraz jako dodatek do kanapek i burgerów, będąc świetnym dodatkiem do menu opartego na zasadach fleksitarianizmu.

Żywność funkcjonalna – przykłady, jak dieta może służyć zdrowiu

Żywność funkcjonalna to trend żywieniowy który nieprzerwanie zyskuje na popularności od początku wybuchu pandemii. Zgodnie z założeniami tej filozofii żywieniowej spożywane potrawy mają wspierać odporność organizmu, dobre samopoczucie oraz kondycję fizyczną. Z tego względu popularność zyskują dania oraz produkty bogate w składniki odżywcze wspierające odporność – witaminę C, witaminę A, żelazo, foliany oraz selen.

Żywność funkcjonalna – produkty bogate w składniki odżywcze

W celu realizacji założeń żywności funkcjonalnej należy wybierać produkty bogate w cenne substancje odżywcze. Niestety, w okresie zimowym musimy najczęściej decydować się na przetworzone produkty spożywcze. Wiele z nich zachowuje dobroczynne właściwości bazowych produktów. Ketchup jest doskonałym źródłem witaminy A, B, oraz C a także selenu, cynku, sodu oraz wapnia. Majonez, nawet w odmianie wegańskiej, zaspokoi zapotrzebowanie na selen oraz tłuszcze nasycone. Świeże zioła bogate w witaminę C, jak oregano i bazylia, możesz zastąpić suszem roślinnym, który zachowuje prozdrowotne składniki odżywcze.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.