Partnerzy portalu
Fenomen hummusu - 5 trendów i inspiracji fot. pixabay.com / pexels.com / unsplash.com / Canva

Fenomen hummusu - 5 trendów i inspiracji

Zwariowaliśmy na punkcie hummusu. I choć jest on obecny w Polsce od około 10 lat wcale nie traci na popularności - zarówno w gastronomii, jak i na półkach sklepowych, gdzie - jako nowa kategoria produktowa - szybko zdobył nasze gusta. Sprawdziliśmy jakie inspiracje na temat hummusu podsuwają blogerzy i instagramerzy.

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 11 lutego 2019 09:04

Hummus, czyli bliskowschodnia pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamowej tahiny, to tzw. "comfort food" - nie tylko dla wegan i wegetarian. Łatwość w przygotowaniu i wszechstronność podania sprawiły, że przekąskę tą coraz szerzej zaczęto używać w restauracjach oraz coraz częściej produkować w dużych zakładach spożywczych. I mimo, że na polskim rynku spożywczo-gastronomicznych hummus jest obecny już od ładnych kilku lat, nie mija jego popularność!

1. Hummus self-made

Dla wegan hummus jest wręcz "świętością" i podstawą menu. Marta Dymek z Jadłonomii twierdzi, że "jak ma się hummus to się nie zginie".

Blogerzy kulinarni (nie tylko ci wegańscy) przekonują, ze ukręcenie pasty z ciecierzycy jest banalnie proste, sprawia sporo satysfakcji i pozwala dowolnie kreować jej smak dodając przeróżne roślinne składniki.

2. Na deser

Im hummus staje się popularniejszy i bardziej rozpoznawalny, tym częściej można spotkać coraz bardziej wymyślne dodatki smakowe. Standardem są już wersje buraczane, z mango czy kurkumą. Ale przyszło też nowe - hummus na słodko. To bardzo zdrowa przekąska, wegańska i bezglutenowa.

Choć słodki hummus to dla zagorzałych wegan nie taka nowość, wśród zwykłych zjadaczy chleba zaczął ostatnio robić furorę. Wszystko za sprawą firmy Delighted By Hummus, która do swojej oferty wprowadziła słodkie pasty z ciecierzycy.

Nie brakuje też entuzjastów domowego deserowego hummusu:

Zdaniem szefów kuchni, deserowy hummus ma szansę zdobyć w tym roku wielką popularność.

3. Wariacje na temat hummusu

Ci sami eksperci kulinarni twierdzą, że na fali popularności hummusu i tahini powstają nowe rodzaje maseł i smarowideł. Ze względu na intensywny smak i wartości odżywcze mają szansę spodobać się szerszej publiczności. 

Ostatnimi czasy triumfy na blogach i Instagramie świeci guacummus, który jest połączeniem dwóch supermodnych składników - hummusu i avocado. To najmodniejsza pasta w sieci. Jak zapewniają blogerzy kulinarni, to w końcu nic dziwnego - świetnie smakuje i jest naprawdę zdrowa, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. 

Guacummus przypomina w wyglądzie trochę guacamole - jest jasnozielony, a jego smak to wyważone połączenie maślanego awokado i cieciorki.

4. Dla zabieganych

Hummus staje się coraz popularniejszy na półkach sklepowych. Trafia już nie tylko do małych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także do największych sieci handlowych. Można go znaleźć w lodówce, ale także na półkach w zakonserwowanych słoikach. 

W ciągu ostatnich kilku lat w produkcję hummusu lub rozbudowę takiego portfolio weszło kilka dużych firm spożywczych, jak Sante, Profi, Sokołów, Lisner czy marka Superfish. Oto przykład produktu, który w stosunkowo krótkim czasie zrobił na rynku spożywczym zawrotną karierę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.