Partnerzy portalu
Fenomen hummusu - 5 trendów i inspiracji fot. pixabay.com / pexels.com / unsplash.com / Canva

Fenomen hummusu - 5 trendów i inspiracji

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 10 lutego 2019 19:36

Zwariowaliśmy na punkcie hummusu. I choć jest on obecny w Polsce od około 10 lat wcale nie traci na popularności - zarówno w gastronomii, jak i na półkach sklepowych, gdzie - jako nowa kategoria produktowa - szybko zdobył nasze gusta. Sprawdziliśmy jakie inspiracje na temat hummusu podsuwają blogerzy i instagramerzy.

Hummus, czyli bliskowschodnia pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamowej tahiny, to tzw. "comfort food" - nie tylko dla wegan i wegetarian. Łatwość w przygotowaniu i wszechstronność podania sprawiły, że przekąskę tą coraz szerzej zaczęto używać w restauracjach oraz coraz częściej produkować w dużych zakładach spożywczych. I mimo, że na polskim rynku spożywczo-gastronomicznych hummus jest obecny już od ładnych kilku lat, nie mija jego popularność!

1. Hummus self-made

Dla wegan hummus jest wręcz "świętością" i podstawą menu. Marta Dymek z Jadłonomii twierdzi, że "jak ma się hummus to się nie zginie".

Blogerzy kulinarni (nie tylko ci wegańscy) przekonują, ze ukręcenie pasty z ciecierzycy jest banalnie proste, sprawia sporo satysfakcji i pozwala dowolnie kreować jej smak dodając przeróżne roślinne składniki.

2. Na deser

Im hummus staje się popularniejszy i bardziej rozpoznawalny, tym częściej można spotkać coraz bardziej wymyślne dodatki smakowe. Standardem są już wersje buraczane, z mango czy kurkumą. Ale przyszło też nowe - hummus na słodko. To bardzo zdrowa przekąska, wegańska i bezglutenowa.

Choć słodki hummus to dla zagorzałych wegan nie taka nowość, wśród zwykłych zjadaczy chleba zaczął ostatnio robić furorę. Wszystko za sprawą firmy Delighted By Hummus, która do swojej oferty wprowadziła słodkie pasty z ciecierzycy.

Nie brakuje też entuzjastów domowego deserowego hummusu:

Zdaniem szefów kuchni, deserowy hummus ma szansę zdobyć w tym roku wielką popularność.

3. Wariacje na temat hummusu

Ci sami eksperci kulinarni twierdzą, że na fali popularności hummusu i tahini powstają nowe rodzaje maseł i smarowideł. Ze względu na intensywny smak i wartości odżywcze mają szansę spodobać się szerszej publiczności. 

Ostatnimi czasy triumfy na blogach i Instagramie świeci guacummus, który jest połączeniem dwóch supermodnych składników - hummusu i avocado. To najmodniejsza pasta w sieci. Jak zapewniają blogerzy kulinarni, to w końcu nic dziwnego - świetnie smakuje i jest naprawdę zdrowa, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. 

Guacummus przypomina w wyglądzie trochę guacamole - jest jasnozielony, a jego smak to wyważone połączenie maślanego awokado i cieciorki.

4. Dla zabieganych

Hummus staje się coraz popularniejszy na półkach sklepowych. Trafia już nie tylko do małych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także do największych sieci handlowych. Można go znaleźć w lodówce, ale także na półkach w zakonserwowanych słoikach. 

W ciągu ostatnich kilku lat w produkcję hummusu lub rozbudowę takiego portfolio weszło kilka dużych firm spożywczych, jak Sante, Profi, Sokołów, Lisner czy marka Superfish. Oto przykład produktu, który w stosunkowo krótkim czasie zrobił na rynku spożywczym zawrotną karierę.

Na fali popularności hummusu i tahini powstają nowe rodzaje maseł i smarowideł, których bazą są nasiona i orzechy. Jeszcze niedawno tego typu produkty były ciekawostką, a dziś stanowią odrębną kategorię produktową i sporą konkurencją dla serków kanapkowych.

To może być dobra opcja gdy brakuje nam czasu i pomysłu na przygotowanie pasty w domu.

5. Nie tylko na kanapkę

Hummus wcale jednak nie musi być tylko przekąską lub pastą kanapkową. Z powodzeniem może grać główne skrzypce w daniu - podany z podsmażoną mieloną wołowiną, jagnięciną lub grillowanymi kawałkami kurczaka lub w wersji wegetariańskiej humus sabich z bakłażanem, jajkiem i czasami mango oraz ostrą pastą chili, czyli słynny izraelski street food.

W sieci pojawiło się także sporo inspiracji będących połączeniem włoskiej pasty z bliskowschodnim hummusem!

Blogerzy i szefowie kuchni nie ustają w próbach połączenia hummusu z innymi dodatkami i upowszechnienia tej pasty w menu Polaków. Możemy się zatem wkrótce spodziewać kolejnych cieciorkowych pyszności na talerzach!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz