FestiwaLove inspiracje - 5 muzycznych imprez, które są ucztą dla ducha ale i ciała



MB; www.horecatrends.pl - 22 lipca 2019 08:44


Kiedy kilkanaście lat temu muzyczny rynek festiwalowy raczkował w Polsce, strefa gastronomiczna na tych eventach zaczynała się ale zarazem i kończyła na frytkach, zapiekankach i kiełbasce z grilla. Na szczęście sporo się zmieniło w tym temacie i dzisiaj żywienie na festiwalach nie jest już jedynie dodatkiem do uczty muzycznej. Często to  osobne miejsce i okazja do specjalnych gastro doznań i to nawet dla osób z najbardziej wyrafinowanym smakiem. HorecaTrends przyjrzało się 5 popularnym muzycznym imprezom w Polsce i sprawdziło jak, co i z czym tam się je...

1. Tauron Nowa Muzyka Katowice (20-22 czerwca 2019)

Historia Nowej Muzyki rozpoczęła się w 2006 roku w Katowicach i tak jest do dzisiaj. 

Śląski festiwal co roku na scenę zaprasza artystów elektronicznych, hiphopowych, jazzowych, popowych i eksperymentalnych z Polski i świata. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/BzusaGwCsX1/}

Jeśli zajrzymy do kuchni od kuchni to okaże się, że w tym roku Festiwalowicze mogli rozkoszować się tam zarówno typowymi lub mniej typowymi a jednak śląskimi smakami takimi m.in. jak: Wusztzkarry, Żurowania, Kroyone czy Botanika, Lodowato oraz Kafo jak i skosztować kuchni świata dzięki np. Babcha Korea - koreański food truck, Yno Hot Dog czy Momencik Vegan Burritos & Tacos oraz Chwast Food oczywiście w wersjach zarówno mięsnej jak i wege.

- Mamy samych kulinarnych headlinerów, najlepszy streetfood w duchu slow przygotowany przez kulinarnych zajawkowiczów. Wybór będzie duży – od kuchni z dalekiego Wschodu i gorącego Południa, poprzez sprawdzone klasyki po kulinarne odkrycia. Będzie też zdecydowanie więcej stoisk dla wegan i wegetarian. A ponieważ nie chcemy dokładać Ziemi kolejnych ton plastiku, wszystkie naczynia i sztućce będą biodegradowalne - informuje na stronie organizator imprezy.

{instagram;https://www.instagram.com/p/By-twcuDPUI/}

 2. Open’er Festival (3-6 lipca 2019)                

Za nami 17 już edycja kultowego Openera. Strefa gastro na tym festiwalu smakowicie ewoluowała na przestrzeni lat, i obecnie funkcjonuje niemal jak osobna foodtruckowo-streetfoodowa impreza z konkretną, obwitą i różnorodną ofertą godną nawet wybrednych Foodies. 

{fb;https://www.facebook.com/TybetanskiePierozkiMomo/videos/1682892115180364/}

Tradycyjnie obok obowiązkowych pozycji z krainy frytek (m.in. Belgijki), pizzy (Custom Pizza Truck, ) czy burgerów (np. WIELKA BUŁA VEGE, Carmnik, Pasibus) w Babich Dołach można było zjeść również meksykańskie frykasy (m.in. Piñata, Panczo), placki alzackie (Flammaster), poczuć smak bałkańskiej kuchni (Yugo) lub sięgnąć po popularne w tym sezonie węgierskie langosze (Węgierski Street Food) albo po prostu zupę (Chochla) czy naleśniki (np. Francuska robota). Nie zabrakło akcentów wege i wegańskich oraz kuchni bezglutenowej (Pot Spot). Fani słodkości również nie mogli narzekać na brak foodtruckowych ofert (Fabryka Churros, Morze Gofra).

{instagram;https://www.instagram.com/p/BzWLpWYow2y/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/BzfUFkHCgrK/}

3. Pol’and’Rock Festival (dawny Woodstock) (1-3 sierpnia 2019)

Przed nami kolejna edycja festiwalu Jurka Owsiaka, który sam o nim mówi, że jest Najpiękniejszym Festiwalem Świata.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B0GCA_qiVI8/}

W Kostrzynie nad Odrą podczas Pol’and’Rock Festival dostępne będą dwa konkretne punkty gastronomiczne: Gastronomia przy głównej alejce - Smacznie z Grilla, w której znajdzie się 6 stref: strefę obiadową, strefę fast-food, strefę food truck, strefę grilla, strefę deserów, i strefę gasimy pragnienie. Z kolei przy Dużej Scenie - w gastronomii Zajazd Chrobry Bar Traper znajdziecie 5 stref, w tym między innymi strefę śniadaniową i dwie strefy wegetariańskie. W menu wszystko to, co Festiwalowicze lubią najbardziej czyli m.in.: zapiekanki, pizza, pierogi, kiełbasy, żur, gofry, makarony, burgery, kasze, pyry i masa innych. Poza tym dobrą roślinną karmę, jak co roku, zapewni Pokojowa Wioska Kryszny.

{fb;https://www.facebook.com/PolAndRockFestival/photos/a.246095180240/10162060222495241/?type=3&theater}

Dawny Woodstock to nie tylko miłość przyjaźń i muzyka. To również jedzenie ale i troska o najbliższe środowisko. 

- Pol'and'Rock to Festiwal, który tworzymy wspólnie. Razem z nami zadbaj o festiwalowe pole. Posprzątaj po sobie, namawiaj do tego innych, włącz się w nasze działania Zaraz Będzie Czysto. Co roku olbrzymim kosztem jest dla nas posprzątanie festiwalowego pola - pomóżcie nam - ograniczcie ilość śmieci, posprzątajcie po sobie - czytamy na stronie organizatora.

4. OFF Festival (2-4 sierpnia 2019)            

Trwa odliczanie do najbardziej offowego festiwalu muzycznego w Polsce i w Katowicach, którego inicjatorem jest sam Artur Rojek.

- Strefa Gastronomiczna OFF Festivalu to od dobrych kilku lat wydarzenie samo w sobie. Nie chodzi o to, by na szybko uzupełnić kalorie, przełykając absurdalnie drogie byle co. Nasza Strefa Gastronomiczna to podróż przez wiele kontynentów, ukłony dla kulinarnych tradycji, ale i kuchenne eksperymenty – a wszystko najlepszej jakości, najczęściej z ekologicznych składników, przygotowane przez mistrzów w swoim fachu - informuje organizator na stronie internetowej.

{instagram;https://www.instagram.com/p/BzxmnsXI3uV/}

W tym roku na festiwalu Artura Rojka nie zabraknie dobrej kawy (od np. 3 Siostry, Etno Cafe, Kafar - cafe und tee caravan, Kafej, Kavke Cafe czy Funky Donkey Cafe),lodów (Klapec), zdrowych soków (m.in. Frutopia), prozdrowotnych smakołyków (np. Zielony Talerz)... 

{instagram;https://www.instagram.com/p/Bz7_NVCotfQ/}

A także, w końcu jak na Off przystało, będzie moc alternatywnych smaków prosto z food trucków, mi.n. Anatomia Gruzji z kultowym chaczapuri w menu, burgery (np. od Burger Ratunkowy), i trochę kuchni świata (np. Los Santos, Mommencik - Vegan Burrito, Momo, Naszebao), nie zabraknie również pizzy (Pizza Truck), śledzia (Sztuka śledzia) czy śląskich znanych i lubianych konceptów serwujących m.in. kiełbasę i żur (Wusztzarry, Żurownia). Pojawi się również Walenty Kania - kuchnia dla odważnych... Jedno jest pewne: będzie się działo i będzie się jadło!!!

{fb;https://www.facebook.com/walentykania/photos/a.757939484316031/2107137726062860/?type=3&theater}

5. Męskie Granie (13.07-24.08.2019)

Męskie Granie to nie festiwal to powoli stan umysłu. Ta jedna z najpopularniejszych imprez muzycznych w Polsce, czego dowodem jest fakt, że bilety na każdy z ośmiu koncertów (w siedmiu różnych miastach Polski) co roku rozchodzą się jak cieplutkie jagodzianki - tak popularne w tym sezonie ;)

{instagram;https://www.instagram.com/p/B0DmnVvig0E/}

W tym roku podczas Męskiego Grania można było spróbować m.in. coraz modniejszych churrosów czy kanapek z pastrami (np. Arizona Pastrami).

{instagram;https://www.instagram.com/p/B0F1Juioa0l/}

A Wy co dobrego zjedliście, słuchając zacnej orkiestry Męskiego Grania 2019?

Czekamy na Wasze gastro odkrycia w ramach #latozhorecatrends!!!